19.04.2024 02:06
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополян просять не нищити саджанці каштанів «Бріотті»

SONY DSCНа набережній Тернопільського Ставу та вздовж вулиці Руської у четвер 6 листопада висадили рожеві каштани «Бріотті».
Загалом – 50 невисоких саджанців, яким в середньому по 2-3 роки, і 10 більших, десятирічних дерев. Саджанці купили в Польщі, витративши на них 60 тисяч гривень. Вказана сума включає в себе і вартість саджанців, і доставку, розмитнення та інші витрати, приміром на зберігання каштанів до посадки. Вартість саджанців у залежності від віку та висоти коливається від 300 гривень до 2,5 тисяч гривень.

– Тернополяни дорікають, що кошти, затрачені на каштани, можна було б витратити по-іншому. Однак дані кошти взяті із місцевого фонду охорони навколишнього природнього середовища, який утворюється виключно із екологічних платежів, податків і штрафів за порушення природоохоронного законодавства, – пояснює завідувач відділу екології та благоустрою міського управління житлово-комунального господарства Олег Соколовський. – Щоб не було непорозумінь, роз’яснюю – дані кошти відносяться до міського бюджету, однак їхнє цільове призначення спрямоване лише на заходи передбачені природоохоронним законодавством. У Постанові Кабміну від 17 вересня 1996 року № 1147 визначено чіткий перелік заходів, на які можна витрачати дані кошти. Наприклад, посадити дерево за ці гроші – можна, а от зрізати – ні. Законодавством передбачено, що кошти з фонду охорони навколишнього природнього середовища не можна витрачати на латання доріг, на покрівлі тощо.

Фахівців відділу благоустрою та екології дивує те, що багато тернополян категорично налаштовані проти висадки каштанів «Бріотті». Навіть якщо взяти до уваги, що дерева не дешеві, їх вдалося придбати за ціну, нижчу від оптової. В Україні саджанці цього виду рідкісні. Нагадаємо, що для висадки у Києві саджанці купували по 500 євро за одне дерево, і дуже прикро, що вони виявилися «фальшивками». На кашатани «Бріотті», висаджені у Тернополі, постачальник дає гарантію, і тепер справа вже за жителями міста: від них також залежить, чи побачимо ми рожевий цвіт «Бріотті». Та не лише привабливий цвіт робить каштани вагомими у загазованому місті: тільки одне дерево каштана очищає від токсичних викидів десятки метрів повітря навколо.

До слова, для того, аби захистити деревця від вандалів, встановлять захисні огородження, а також алею, де висадили деревця, внесуть у перелік об’єктів патрулювання. Крім того зараз обговорюється можливість встановлення відеоспостереження на ділянці, де було висаджено молоді дерева.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР