28.03.2024 20:47
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Санітарна обрізка регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України

Впродовж багатьох років небайдужі тернополяни звертаються до відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР із запитаннями щодо фаховості здійснення обрізки гілок дерев, яку здійснюють у місті восени та навесні. Щоразу, коли на думку активістів, гілля дерев підрізано занадто радикально, у ЗМІ піднімається хвиля критичних публікацій, а фахівців відділу «атакують» проханнями роз’яснити, чому саме таким способом здійснена обрізка.

Дерева обрізають орієнтовно в період від 15 жовтня до 15 квітня

Головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екології Світлана Молодецька пояснює, що утримання зелених насаджень регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105. Відтак, якщо мова йде про підрізку дерев, то цей вид робіт проводиться у відповідності до вказаних правил.

  • Згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» обрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя (цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного), – розповідає Світлана Молодецька, – Весняна обрізка дерев вважається найбільш безпечною, так як зріз затягується навіть швидше, ніж у період повного спокою, через незначні соковиділення. Весняна підрізка є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд. Після обрізання на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб. Влітку обрізку проводити незручно, до того ж вона сповільнює ріст нових пагонів.

До слова, осіння підрізка є дуже важливим заходом перед настанням зимових холодів, в результаті якого рослини і дерева стають більш стійкими  до низьких температур.

Під час омолоджування допускається обрізка дерева навіть до основи скелетних гілок

За словами фахівця, під час догляду за  деревами  застосовують  такі  види підрізки: формувальну, санітарну й омолоджувальну.

  • Формувальну підрізку дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин  (колоноподібної,   конусоподібної,   кулеподібної   тощо), рівномірного   розташування   скелетних   гілок. Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

Хвойні породи погано переносять обрізання, тому його проводять  лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих  живоплотах  уздовж  шосейних  доріг і залізниць, біля меморіалів. Санітарну підрізку виконують,  щоб позбутися старих, хворих,  сухих  і  пошкоджених  гілок, а  також  гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною.  Пошкоджені гілки є основним джерелом утворення хвороб та місцем розведення шкідників. Обрізанню підлягають  також  пагони,  що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

Найбільш критично тернополяни спрймають такий вид обрізки, як  омолоджувальна  підрізка. Однак саме вона  життєво необхідна для старих листяних дерев і чагарників для оновлення їх крон. Ця процедура дозволяє зберегти сорти плодових дерев, а також старі листяні дерева та кущі.

Омолоджувальна підрізка застосовується на старих деревах, які  втратили здатність до росту. Мета омолоджувальної підрізки –  не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати новий приріст, збалансувати плодоношення. Такий вид підрізки виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання. При  цьому сильно вкорочують  старі  гілки, залишаючи,  якщо  це  можливо,  одну-дві  гілки  другого  порядку. Помірне  та  слабке  омолоджування  передбачає  обрізання  частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок.

Фахівці відділу благоустрою та екології наголошують, що дерева, які піддаються сильному омолодженню (а цей метод обрізки, як вже зазначалося, здійснюється у відповідності до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України») не приносить шкоди насадженню, а, навпаки, продовжує тривалість їхнього життя.

 

Обрізка – засіб для продовження життєдіяльності рослини

Світлана Молодецька зазначає, що із листяних  порід омолодженню добре піддаються верба, липа, каштан, тополя, з хвойних – ялина колюча, модрина. Здійснювати омолодження, згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» можна  шляхом  спилювання  стовбурів дерев (особливо берези,  верби білої,  граба,  клена ясенелистого, липи,  осики, тополі тощо) аж до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі,  з якої  можна  формувати одно – або багатостовбурні дерева.

  • На прибудинкових територіях нашого міста роботи з підрізки зелених насаджень проводяться підприємствами, що обслуговують житловий фонд, а підрізку вуличних зелених насаджень виконують спеціалісти ТДВ «Зелене господарство».  Працівники даних підприємств мають чималий досвід у здійснені такого виду робіт і не мають наміру нашкодити зеленим насадженням Тернополя. Тому часто скарги тернополян щодо непрофесійності виконання робіт з обрізки дерев не мають під собою підґрунтя, за винятком робіт, що виконуються не спеціалізованими підприємствами. Зокрема, якщо мова  йде про парки, навчальні чи дошкільні заклади тощо, то обстеження проводиться за ініціативою та в присутності балансотуримувача. До складу комісії входять фахівці різних інстанцій, які рекомендують проведення тих чи інших робіт у відповідності до  «Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105. Велике значення має те, як давно здійснювалися на даній ділянці роботи із підрізки, беруться до уваги і такі фактори, як безпека, адже у зарослях  часто перебувають підозрілі особи. Беруться до уваги і породи дерев – приміром, тополі, яких у Тернополі висаджено безліч під час будівництва міста через брак іншого посадкового матеріалу, вже досягли своєї вікової межі. Це дерево не відноситься до цінних порід, має крихку  деревину, що створює ймовірність виникнення аварійної ситуації, а також його пух приносить чимало шкоди жителям сусідніх будинків. Відтак, дерева,які представниками комісії визнано аварійними (дуплисті, з ознаками стовбурної чи кореневої гнилі, нахилені (якщо кут нахилу більше 30º), сухостійні) видалаються, а замість них будуть висаджені більш адаптовані до місцевих кліматичних умов види.

Нижче додаємо фото дерев, які піддавалися омолоджуючій обрізці та їхнього вигляду після цієї «процедури».