29.03.2024 13:38
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Незабаром будуть ремонтувати пам’ятник Іванові Франку у Тернополі

franko (6)Нещодавно завершилися роботи з ремонту фундаменту пам’ятника Тарасові Шевченку у сквері Кобзаря. Нагадаємо, що гранітні плити, якими оздоблений пам’ятник Тарасові Шевченку, почали відпадати від основи. Ліквідовувати недолік комунальники взялися оперативно, ремонтні роботи тривали впродовж двох тижнів. За цей час робітники зняли старі плити, зачистили фундамент та облаштували систему водовідведення. Згодом встановили ті ж самі плити, однак з застосуванням сучасних технологій, а для їхнього кріплення використали морозостійкий клей-цемент.

Як розповів Володимир Кульба, директор СПД «Кульба», яке здійснювало ремонт фундаменту пам’ятника Тарасові Шевченку, значного руйнування він зазнав через «любов» деяких тернополян до екстримального велоспорту. Велосипедисти вистрибували колесами на постамент, тим самим зрушуючи та обкришуючи плити. shevchenko (2)Пам’ятник, споруджений у 1982 році, зазнав руйнування також і через недосконалість технологій, які використовували колись, зокрема через те, що пам’ятка не мала системи водовідведення.

Та ще в більш критичному стані перебуває сьогодні пам’ятник Іванові Франку, який був встановлений у 1995 року на місці колишнього будинку гімназії №1 у Тернополі. На фото можна побачити, що краї мармурових плит суттєво зруйновані велоспортсменами, також помітні сліди руйнування внаслідок потрапляння під плити дощових вод. Тому вже найближчим часом працівники СПД «Кульба» візьмуться за ремонт і цієї пам’ятки.

Плити пам’ятника будуть розібрані, основу – вирівняють та підготують для проведення подальших робіт.

Як і під час роботи з пам’ятником Тарасові Шевченку, старі плити повернуть на місце, тільки «посадять» їх на морозостійкий клей-цемент. Також розглядається можливість облаштування системи водовідведення та  встановлення плит з невеликим ухилом, щоб дощові води не накопичувалися на поверхні пам’ятника.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР