25.04.2024 14:03
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

На день Незалежності запрацює частина аераційного фонтану, яку збудували цього року

Фото – Ірина Зелененька-Процюк

24 серпня, під час святкування Дня Незалежності України, на Набережній тернопільського ставу відкриють третю чергу берегових аераційних фонтанів, які будуть розміщені від причалу в напрямку до Надставної церкви Воздвиження Чесного Хреста.

Нагадаємо, що найдовший аераційний фонтан в Україні відкрили у Тернополі до дня міста у 2017 році. Струмінь води з кожної форсунки – приблизно 9 метрів довжиною та майже 4 метри висотою.

Впродовж двох черг робіт із облаштування аераційного фонтану, було побудовано дві лінії фонтану, кожна з яких складалася із 202 форсунок. Облаштований минулоріч під час першої та другої черги робіт у фонтан є симетричним, кожна його сторона має довжину по 122 метри. Під час будівництва системи аерації використані насоси німецького виробництва Wila, обладнанні частотними перетворювачами. Кожну форсунку, а їх є 404, по 202 на кожній лінії фонтану, облаштували прожектором. 12 жовтня 2017 року найдовший аераційний фонтан в Україні у Тернополі вперше засвітився. Через його схожість крила саме цієї пташки тернополяни дали йому назву «Чайка». Днями розпочалася третя черга монтажу аераційного фонтану на Тернопільському ставі від причалу до Надставної церкви Воздвиження Чесного Хреста. Довжина цієї лінії складе 180 метрів, кожна форсунка буде облаштована прожектором, як і під час виконання першої та другої черг робіт. Технічні характеристики даної ділянки будуть такими ж, як і у побудованої впродовж двох черг, виконаних у 2017 році.

Окрім естетичного вигляду, водограй виконуватиме і екологічну функцію, оскільки він насичуватиме воду киснем, і таким чином запобігатиме цвітінню водойми.

Тернопіль житлово-комунальний