18.04.2024 22:01
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

За кошти Світового банку для тернопільського «Водоканалу» придбали сучасне лабораторне обладнання

vod15 квітня y КП «Тернопільводоканал» відбулася урочиста посвята лабораторного обладнання, вартістю понад 6 мільйонів гривень, яке для комунального підприємства було придбане за кошти Світового банку. Відтепер на підприємстві є усе необхідне обладнання для хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води та лабораторії водовідведення.  Завдяки новому обладнанню аналізи на якість води робитимуть швидше та якісніше. Довіра світових інвесторів до Тернополя додає  нашому місту престижу та можливостей вкладання коштів у його розвиток.

Як каже  завідувач лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП “Тернопільводоканал” Лідія Шимків, нове обладнання дозволить робити більш ґрунтовні дослідження води, а ще – зекономити час та реактиви.

– Система очистки води «Капель», яка допомагає експрес-методом визначати аніонний склад води. Так само ми закупили два дорогих прилади, атомно-абсорбційний спектрометр і газовий хроматограф. Атомно-абсорбційний спектрометр дозволяє визначати 20 видів елементів у воді, які в нас вимагає ДСанПіН. Газовий хроматограф, згідно вимог ДСанПіН, дозволяє визначати в нас в воді пестициди, хлорорганічні речовини, нафтопродукти,і інші речовини», – каже вона.

Також для підприємства придбали екскаваторну техніку, яку також освятили того ж дня.

-Нові санітарні правила та норми якості води централізованого водопостачання, які наближені до вимог Європейського Союзу, були впроваджені в Україні декілька років тому. Тепер «Водоканал» Тернополя має змогу виконувати вимоги національного стандарту щодо контролю за якістю питної води та стічних вод. Адже із новим обладнанням ми зможемо в аналізі визначати пятдесят сполук, у той час як раніше контролювали двадцять два хімічні показники, – розповідає директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма. – За кошти Світового банку також закуплено сучасну екскаваторну та спеціалізовану техніку для оперативної ліквідації аварійних ситуацій на водопровідно-каналізаційних мережах».

Нова лабораторне обладнання та техніка – одні із найсучасніших в Україні. Завдяки цьому на підприємстві будуть проводитися аналізи якісніше, точніше та оперативніше. Ефект від використання обладнання та техніки буде відчутний найближчим часом.

Також за кошти Світового банку, розповідає Володимир Кузьма, мають намір реалізувати ще низку проектів. Зокрема, звести станцію знезалізнення води, провести реконструкцію каналізаційних очисних споруд, модернізувати водозабори  та водопровідно-насосні станції.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Фото – Влад Кравчук