28.03.2024 11:58
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

В державних банківських установах та відділеннях «Укрпошти» підвищують комісію на оплату за комунальні послуги

oplata (2)26 липня у приміщенні ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії відбулося обговорення щодо перспективи підняття вартості винагороди ТД УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк» за прийом комунальних платежів від населення.

Про зміну договірних умов інформують листами

Впродовж липня голови ОСББ м. Тернопіль та керівники підприємств, які обслуговують житловий фонд та прибудинкові території почали отримувати листи від вказаних установ, у яких зазначені нові умови договорів з ТД УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк».  У відповідності до них вказані установи мають намір суттєво підвищити комісію на прийом платежів за комунальні послуги від населення. Директор ПП «Укрспецінформ» Михайло Шидлівський, наголосив, що усі установи, які надають комунальні послуги, вже здійснюють оплату за послуги ТД УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк» на договірних умовах, втім зараз держустанови наполягають на підвищенні вартості їхніх послуг до 3-6 % на проведення оплати у банківських  відділеннях «Ощадбанку» чи відділеннях «Укрпошти».

  • Кожному голові ОСББ, директору приватного підприємства, що обслуговує житловий фонд та прибудинкові території («ЖЕКу»), перевізникам побутових відходів тощо надходять листи від УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк» з пропозицією підняття для організації відсотку винагороди за прийняття оплат від населення, – пояснює Михайло Шидлівський. –  УДППЗ «Укрпошта» пропонує кожному окремо свій розрахований відсоток. Він буде коливатися від 3 до 5 %. У випадку відмови організації від таких відсотків їх переводять на бездоговірний тариф – мінімум 3 гривні, а з сум понад 400 гривень – відсотки.
    «Ощадбанк» по договору пропонує 1,5% від суми оплати, але не менше 4 гривень. Тобто, якщо з оплаченої суми вийде 4 гривні комісії, це добре, якщо ні – 4 гривні знімається з організаціі за кожен платіж. Бездоговірний тариф «Ощадбанку» для комунальної сфери становить 7 гривень за кожен платіж. Тому радимо здійснювати оплату за допомогою ресурсу oplata.te.ua – тут немає ЖОДНИХ комісій.

Як зазначила присутня на зустрічі заступник директора з питань продажу послуг Валентина Удич, згідно з тарифами «Укрпошти», фізичні особи платитимуть комісію за кожен рахунок, розмір комісії залежатиме від суми платежу, але становитиме не менше 3 гривень. Зокрема, вартість здійснення оплати на суму до 400 грн становитиме 1,5%, від 400 грн до 1000 грн – 1%, понад 1000 грн – 0,8%.

Комісія «Ощадбанку» складатиме по сім гривень за кожну послугу у випадку бездоговірних умов
Представник АТ «Ощадбанк», присутній на зустрічі з головами ОСББ,  від коментарів відмовився. Та у офіційних листах від АТ «Ощадбанк» зазначено, що послуга прийому комунальних платежів «стала збитковою для банку, що є порушенням законодавства України». У разі незгоди підприємствами сплачувати на користь «Ощадбанку» більшу суму, тут погрожують «покласти додаткове навантаження на платників – юридичних осіб».  У відповідності до нових тарифів банку, їхня комісія для споживачів становитиме 1% від суми платежу, але не менше 7 гривень та не більше 500 гривень за кожен окремий платіж.

Представники ГС «Рада Голів ОСББ м. Тернополя» рекомендують співвласникам уникати здійснення оплат через ТД УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк»

Заступник міського голови з питань міської інфраструктури Владислав Стемковський зазначив, що оптимальним рішенням для споживачів є здійснення оплати за допомогою інтернету та терміналів самообслуговування, яких у Тернополі є чимало. Втім, така альтернатива не є доступною для мешканців багатьох сіл та районних центрів, де люди просто змушені сплачувати саме у поштових відділеннях  чи у касах «Ощадбанку».

У будь-якому випадку, споживачі мають бути проінформовані щодо того, яку комісію з них знімають держустанови при отримані коштів за спожиті комунальні послуги та самостійно приймати рішення, де вигідніше здійснювати оплату, відмітив Владислав Стемковський.

Наразі представники ГС «Рада Голів ОСББ м. Тернополя», що були присутні на зустрічі, прийняли рішення рекомендувати співвласникам уникати здійснення оплат через ТД УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк», а здійснювати оплату через інші комерційні банки чи з допомогою інтернету чи терміналів самообслуговування oplata.te.ua

У «ПриватБанку» – без змін

До слова, як зазначили у тернопільському  представництві «ПриватБанку», тут не передбачається жодних змін щодо перегляду діючих комісій. Керівник регіонального прес-офісу «Приват Банку» Олександр Жильцов зазначив, що «ПриватБанк» у місті Тернополі приймає комунальні платежі в рамках тісної співпраці з ПП “Укрспецінформ”, яке працює з усіма великими комунальними службами міста та з понад 200 приватних ОСББ. Станом на сьогоднішній день оплата за усі комунальні послуги в «ПриватБанку» здійснюється в межах договорів з комунальними службами – БЕЗ ЖОДНОЇ комісії для клієнта-платника. Виключенням є лише послуга оплати за газ, за яку із споживача просять оплатити  3 гривні  (при оплаті в касі відділення),  2 гривні (у разі сплати послуги в терміналі самообслуговування) або 1 гривню (при здійсненні оплати за допомогою сервісу «Приват24») та без жодної комісії  через сайт

У Тернопільській області функціонує 39 відділень «ПриватБанку» з них у місті Тернопіль – 18. Також у області встановлено 300 трерміналів самообслуговування, розміщення яких можна переглянути на карті https://privatbank.ua/map/

Комісію при оплаті за спожитий природній газ для тернополян підвищили ще взимку

Нагадаємо також, що УДП “Укрпошта” Тернопільської дирекції з 1 січня 2016 року в одностороньому порядку без належного законодавчого аргументування розірвано угоду на обслуговування населення з прийому платежів з ДП “Газпостач” ПАТ “Тернопільміськгаз”. Впродовж останніх місяців при оплаті за газ УДП “Укрпошта” бере із споживачів комісію у розмірі 3 гривні, яка збільшується у відповідності до суми, що вноситься. Згідно з тарифами «Укрпошти», за кожен рахунок фізичні особи платять комісію, розмір якої залежать від суми платежу, але становить не менше 3 гривень. Зокрема, до 400 грн – 1,5%, від 400 грн до 1000 грн – 1%, понад 1000 грн – 0,8% (інформація взята із офіційного сайту УДП “Укрпошта”)

Якщо ви оплачуватимете рахунок через Інтернет, то тут «Укрпошта» встановила вищу комісію: до 400 грн – 2,5%, від 400 грн до 1000 грн – 2%, понад 1000 грн – 1,5%. Водночас комісія не може бути меншою ніж 3,5 грн за один рахунок.

Схожі зміни при отримані коштів за спожитий природний газ від 1 грудня 2015 року впровадив ПАТ «Державний Ощадний банк» із кожного клієнта бере 3 гривні при здійсненні оплати за газ. Тариф у розмірі 3 гривні при сплаті за газ встановлений банком і не надходить до газопостачального підприємства, тому немає жодного відношення до ДП “Газпостач” ПАТ “Тернопільміськгаз”. Розмір даної комісії визначається фінансовою установою самостійно і не залежить від постачальника газу. ДП “Газпостач” ПАТ “Тернопільміськгаз” також сплачує банку комісійну винагороду за приймання коштів від населення (0,3% від суми платежу кожного споживача, що передбачено постановою Кабміну № 792 «Про забезпечення проведення розрахунків за спожитий природний газ»). У своєму роз’ясненні щодо здійснення платежів за газ представники «Ощадбанку» стверджують, що 0,3% від суми платежу не покриває їх витрати на надання такої послуги. При цьому звертаємо увагу на те, що сплатити за газ без комісії можна в інформаційно-платіжних терміналах «Ощадбанку» та а сайті oplata.te.ua

Мешканці Тернопільщини можуть оплатити комунальні послуги через інтернет

ДП “Газпостач” ПАТ “Тернопільміськгаз” не бере комісію у розмірі три гривні

Щоб не марнувати час у чергах, скористайтеся інтернетом

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР