29.03.2024 15:17
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Впродовж 20-21 липня у Тернополі обговорювали модернізацію системи централізованого теплопостачання та можливості впровадження альтернативної енергетики

Минулого тижня у Тернополі пройшов навчальний візит міських голів, їх заступників та фахівців у сфері житлово-комунального господарства з багатьох регіонів України. Візит, який тривав  впродовж двох днів, провела Асоціаціїя міст України в рамках  загальнонаціональної програми обмінних візитів «Маршрути успіхів» Проекту USAID ПУЛЬС  у співпраці з Тернопільською міською радою.

У заході взяло участь близько п’ятдесяти представників міст з двадцяти однієї області України. Серед учасників  – міські голови, заступники міських голів, керівники управлінь житлово-комунального господарства, комунальних підприємств. У програмі візиту були представлені виступи та презентації представників Тернопільської міської ради, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», компаній «Egis», «Danfoss», ТОВ «Промгазтехнологія». Модерував зустріч заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, який презентував присутнім доповідь на тему “Модернізація системи теплопостачання. Участь у міжнародних проектах”.  Зокрема, за його словами, завдяки співпраці Тернопільської міської ради із рядом іноземних партнерів, місту вдалося розробити програму модернізації системи централізованого тепло- та гарячого водопостачання, програму енергоефективності та реформування і розвитку житлово-комунального господарства, згідно до яких місто приймає курс на збільшення кількості індивідуальних теплових пунктів на альтернативному паливі, зменшення об’ємів використання блакитного палива, перехід від чотирьохтрубної системи централізованого теплопостачання на двохтрубну, запровадження ефективної системи енергоменеджменту, термомодернізацію житлових будинків та бюджетних будівель (в першу чергу, закладів освіти), впровадження системи віддаленого керування і моніторингу процесу теплопостачання та встановлення приладів обліку в складі індивідуальних теплових пунктів тощо.
Консультант міжнародної компанії «Egis Ukraine», яка  надає послуги інжинірингу, структурування проектів їх організації та управління Ярема Сірко презентував практичні, фінансові та економічні аспекти використання альтернативного палива. Про управління тепловою енергією розповів регіональний представник компанії  ”Danfoss” Володимир Панас. Особливої уваги вимагає доповідь керівника ТОВ «Промгазтехнологія” Олега Воєводкіна, який у своїй доповіді “Технології використання альтернативних видів палива та виробництва теплової енергії”детально розповів про про технології використання альтернативних видів палива. Зокрема, дуже детально фахівець розповів про застосування торфу у якості альтернативного виду палива, адже саме це питання є актуальним сьогодні для тернополян, адже саме у Тернополі здійснюється будівництво котелень, які працюватимуть на торфі.  Розгорнутий коментар фахівця щодо даного питання читачі зможуть прочитати на нашому сайті вже незабаром.  Після обіду усі учасники навчального візиту здійснили огляд об’єктів житлово-комунальної інфраструктури.
Двадцятого липня учасники візиту відвідали об’єкти інфраструктури житлово-комунального госопдарства, зокрема, міську газову котельню по вул. Шкільна, 5, котельню КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» по вул. Лемківська, 23 та термомодернізований житловий  будинок по вул. В. Великого, 1.

У п’ятницю, 21 липня, навчальний візит продовжився у приміщенні Тернопільської міської ради. Захід модерував заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський. Цього дня присутні заслухали доповідь на тему «Орієнтація на потреби споживача – головне завдання модернізації теплопостачання міста Тернополя» (презентація) фахівця по зв’язках з громадськістю КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Олександра Лазарчука, а також завідувача сектору з питань енергозабезпечення Тернопільської міської ради Павла Савечка, який розповів про скорочення споживання енергоносіїв на рівні кінцевих споживачів та сертифікацію будівель. («Скорочення споживання енергоносіїв на рівні кінцевих споживачів. Сертифікація будівель» (презентація)

Також учасникам візиту та працівникам комунальних підприємств Тернополя представлено проект «ProZorro.Продажі», який пропонує платформу для реалізації комунального майна, що забезпечить прозорість, ефективність, оперативність та зменшить корупційні ризики.

Тернопіль житлово-комунальний