18.04.2024 13:39
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Андрій Чумак розповів, чому подача гарячої води у Тернополі під загрозою

chumakПодача гарячої води у Тернополі під великою загрозою. Наразі наше місто – одне із кількох обласних центрів України, мешканці якого поки що ще мають змогу користуватися гарячою водою. Однак постачання теплої води можуть припинити і у цих містах. Українські теплові підприємства помалу банкрутують, адже не в силах оплатити мільйонні борги, які накопичувались роками. А розрахуватись необхідно вже, інакше вони не зможуть отримувати газ. Про це та інше Андрій Костянтинович розповів журналістам телеканалу ТВ-4. 

Комунальне підприємство “Тернопільміськтеплокомуненерго” поки що постачає гарячу воду згідно із зобов’язаннями, які має перед споживачами. Але, як і в інших містах України, має значну заборгованість за природний газ. “Нафтогаз Україна”, який надає паливо, має вимогу, аби підприємство могло споживати газ лише після проведення повного розрахунку за борги.

– В нас накопичилось близько 32 мільйонів боргу протермінованого населення, біля 20 з чимось боргу по різниці в тарифах, які нам ніколи за останні 6 років ніколи вчасно не відшкодовували. І це приблизно +5-6% дорівнює нашій заборгованості за газ, – розповідає директор КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак.

Частково до утворення такої суми причетні багаторічні неплатники, в яких накопичились кількатисячні борги перед “Тернопільміськтеплокомуненерго”. Неплатників відключити від тепла підприємство не може, бо цим нанесе шкоду сусідам. А боржники розраховуватись не поспішають.


– Немає ніяких інструментів з тим, щоби споживача, який недобросовісний, в нас переважна кількість добросовісних споживачів, примусити покривати свої борги і платити. Ми можем використати єдине судове рішення, а надалі це все впирається в то, що споживачі або не мають майна, коштів, або воно не таким чином оформлено, і ці судові рішення регулярно не виконуються, тобто ми борги зібрати не можемо, – говорить Андрій Чумак.

Минулоріч у квітні змінився тариф на теплопостачання для «Тернопільміськтеплокомуненрго». Для населення ж тарифи підняли пізніше, в травні. Ускладнило ситуацію також суттєве зростання вартості електроенергії впродовж останнього року, адже тариф підприємства залишився незмінним. Раніше різницю у тарифах компенсовувала держава, хоч в останні роки це відбувалось невчасно та не в повному обсязі, розповідає Андрій Чумак. Підприємство, відповідно, невчасно платило за газ. Це призводило до нарахування йому штрафних санкцій, які, знову ж таки, не було чим покривати. Зараз «Тернопільміськтеплокомуненрго» залишилося зі своїм боргом наодинці. До 1 квітня воно мало розрахуватись з “Нафтогазом”.

– Ми ще не знаємо, чи нараховують штраф. В нас є попередження, що можуть нараховувати штраф, ми це можем побачити тільки в кінці місяця, коли почнем документально питати, чи можна нам було той газ споживати чи не можна. Найгірша перспектива, що ми змушені будемо, все ж таки, припинити гаряче водопостачання на деякий термін, – каже Андрій Чумак.

Багаторічну проблему неможливо вирішити за кілька місяців, запевняє Андрій Чумак. Тернопіль поки що одне з небагатьох міст, яке з 1 квітня не припинило споживати природній газ, аби забезпечити населення гарячою водою. Проте це питання часу. Борг перед “Нафтогазом” настільки значний, що навіть якщо упродовж літа тернополяни будуть без гарячої води, проблема не вирішиться. Для цього потрібно змінювати українське законодавство або реструктуризувати борг. Не вихід і позика – через високу ставку Нацбанку. До кінця літа, поки розрахуються ще й бюджетні організації, підприємство може залишитись наполовину банкрутатами. “Нафтогаз” на разі не має наміру укладати договір з підприємством про поступову оплату боргу. Покрити його через велику суму неможливо і з місцевого бюджету.