28.03.2024 23:28
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Із тарганами в квартирі мають боротися жителі, а не працівники обслуговуючого підприємства

На сайті міської ради у рубриці «Питання-відповіді» було оприлюднене звернення від мешканки будинку, що на вулиці 15 Квітня, 23. Жінка обурюється, що в неї «вже сил немає з ними боротся. не помагають ніякі засоби від нашестя тарганів у квартирах людей нашого підїзду. Жек відмовляється допомогти від уссього відхрещується. Куди ж тоді звертатися ? Адже в багатьох квартирах є маленькі дітки. До того ж мусорник захаращений різним непотрібом з усього БАМУ.і ше й на колотці. ЦЕ НАШЕСТЯ НА ВУЛИЦІ 15 КВІТНЯ 23 ((((»(орфографія та пунктуація автора збережені). Оскільки дане звернення  підхопили деякі інтернет-ЗМІ, ми вирішили дати роз’яснення щодо того, хто відповідальний за тарганів у квартирах багатоквартирних будинків.

Як розповідає Катерина Садівник, заступник директора ПП «Люкс», яке обслуговує вказаний будинок, влітку одна із мешканок зверталася до неї із скаргою на наявність тарганів у своїй квартирі. Тоді жінка отримала роз’яснення: їй пояснили, що працівники обслуговуючого підприємства не здійснюють робіт із знищення тарганів у приватних квартирах.

За словами прибиральниці, яка прибирає у будинку, на сходових клітках тарганів немає, не було й звернень від інших   мешканців будинку на 15 Квітня, 23. Щоб позбутися тарганів, треба провести дезінсекцію місць, де ті харчуються, а це, ймовірно, квартира мешканки, яка звертається. Тобто, труїти тарганів у місцях загального користування – не доцільно,  оскільки живуть вони у приватній квартирі. Тому, насамперед, жителі квартир, де з’явилися такі «гості» мають придбати відповідні хімічні засоби, які є цілком доступними по ціні і продаються чи не в кожному магазині побутової хімії та обробити ними квартиру, – каже Катерина Садівник.

Є й інші перестороги, які стосуються всіх жителів багатоповерхівки. Щоб уникнути нашестя тарганів, не варто залишати продукти біля сміттєвих шахт на сходових клітках. Також категорично заборонено підгодовувати бродячих котів та собак у підвалах багатоповерхівок, адже тварини є носіями блох, з якими теж «воює» обслуговуюче підприємство. А харчі для чотириногих можуть приваблювати у тарганів.

До слова, більшість тарганів є всеїдними, окрім деяких видів, що харчуються деревиною. Зокрема, руді таргани найчастіше їдять крохмаль, цукор, жир і м’ясо. Також вони харчуються різними відходами, наприклад, рештками інших тварин. За умов нестачі харчів, прусаки можуть їсти мило, клей і зубну пасту або навіть вдаватися до канібалізму, відкушуючи крила і ноги одне одного.

Це антисанітарія і шок для власника квартири, ці комахи та продукти їх життєдіяльності можуть викликати алергію, астму. Навіть залишки їхніх висушених тілець – алерген (хоч і слабший, ніж залишки кліщів побутового пилу). Не можна не звертати уваги на тарганів, особливо у квартирах, де є діти і домашні тварини. Ці комахи переносять близько 50 видів інфекцій у тому числі черевного тифу, холери, дифтерії, прокази, сибірської виразки, туберкульозу, дизентерії, а також яйця гельмінтів, найбільше – шлунково-кишкових хвороб. Чорні та руді таргани можуть нападати на людей під час сну і ушкоджувати шкіру. Отже, таргани у зв’язку з надзвичайною пристосованістю до різних умов існування, типом харчування, швидкою адаптацією, частим та плідним розмноженням становлять серйозну небезпеку для населення. Тому в жодному разі тернополяни не мають ризикувати своїм здоров’ям,  а відразу приступати  до боротьби із тарганами, виявивши їх у своїй оселі. Якщо ж ви виявили тарганів у місцях загального користування, у таких випадках варто оперативно звертатися до обслуговуючого підприємства. При цьому варто пам’ятати, що джерелом  поширення русаків є чиєсь неохайне помешкання.

Управління житлово-комунального господарства, благуострою та екології ТМР