28.03.2024 22:35
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Що можна зробити в багатоповерхівці задля комфорту та економії?

uteplМодернізувати будинок – це вірний шлях до економії та покращення життя. І є базова послідовність дій. Звісно, в кожному конкретному випадку можуть бути відмінності. Тому важливий крок, який експерти рекомендують зробити, бажано до початку основних заходів, – енергоаудит. Він дозволить визначити проблемні зони будівлі і вирішити, які заходи є першочерговими для вашого конкретного будинку. Таким чином, запропонована послідовність кроків – це базовий варіант. Для вашого конкретного випадку визначити порядок кроків допоможеНульовий крок: проведення енергоаудиту. Про це ми написали окремий текст.

Перший крок: установка лічильника тепла та індивідуального теплового пункту (погодного регулятора). Можлива економія – до 40%.

Передують будь-яким заходам з енергоефективності встановлення будинкових лічильників. Але необхідно знати: обмежившись встановленням лічильника, ми не отримуємо гарантію того, що жителі будуть платити менше. Цілком імовірна ситуація, коли лічильник буде фіксувати більше споживання, скажімо, тепла, ніж середньостатистичне. Це багато в чому залежить від стану самої будівлі. З іншого боку, встановлення лічильника дозволяє почати розуміти, скільки споживає будинок і оцінювати ефективність проведених заходів. А для того, щоб уникнути негативних в фінансовому плані наслідків, разом з лічильником потрібно встановлювати погодний регулятор тепла, індивідуальний тепловий пункт – в цьому випадку ми зможемо управляти рівнем споживання тепла. Про це ми написали більш докладно тут.
Другий крок: ліквідація тяги всередині під’їзду. Можлива економія – до 8%.

Потрібно ліквідувати тягу всередині будинку, всередині під’їзду. Для цього необхідно змінити (або встановити) двері, як вхідні внизу на парадному вході, так і нагорі, на виході на горище або дах. Це можна зробити швидко і недорого. Так можна позбутися тяги, через яку маємо помітні втрати тепла взимку і додатковий нагрів будинку влітку.
Третій крок: модернізація системи опалення. Можлива економія – до 25%.

Наступним важливим пунктом є заміна і / або балансування системи опалення. Це не настільки складний процес, як багатьом здається. Кращим – але і більш дорогим – є варіант заміни однотрубної системи на двотрубну, яка дозволяє легко регулювати розподіл тепла по приміщеннях будівлі. Цей, нехай і більш витратний шлях, забезпечує новий рівень безпеки і комфорту: все радіатори включені в систему паралельно, і вихід з ладу одного не тягне за собою поломку всієї системи. У будь-якому випадку балансування системи зменшує споживання тепла – а значить, зменшує витрати.
Четвертий крок: повна теплоізоляція зовнішніх стін. Досягається економія – до 25%.

Якісне утеплення стін будинку дозволяє і зменшити втрати тепла на стиках і кутах, і убезпечити стіни від зволоження (що також призводить до додаткових тепловтрат). При цьому необхідно провести захід комплексно, ретельно стежачи за тим, щоб на будинку не залишалося “латок” від попередніх спроб неякісного поквартирного утеплення. Справа тут в тому, що в результаті утеплення окремих квартир виникають додаткові стики між утепленими і неутепленими ділянками. На цих стиках виникають цвіль і грибок, вони вбирають вологу і, відповідно, втрачається тепло. Так що поквартирне утеплення забезпечує лише обмежений ефект на короткий термін і без економії. Для будинку ж в цілому воно шкідливе, і утеплятися треба всім і одночасно.
П’ятий крок: заміна вікон. Можлива економія – до 15%.

Далі є сенс замінити вікна у всьому будинку, включаючи всі вікна в загальних приміщеннях. Ці заходи також можуть привести до економії тепла до 40%, але тут на перший план виходить якість встановлюваних матеріалів. Зрозуміло, що, наприклад, хороші вікна коштують дорого – але вони і забезпечують, крім низької теплопровідності, ще й надходження свіжого повітря, а значить – відсутність грибка.
Шостий крок: вентиляція плюс рекуператори. Можлива економія – до 10%.

Ще один крок – установка примусової вентиляції і рекуператорів. Перше дозволяє очищати повітря в квартирі, що вже добре, але в поєднанні з рекуператором, який дозволяє використовувати теплоту повітря, що відходить для додаткового обігріву в холодну пору року, дає помітний енергозберігаючий ефект.
Сьомий крок: теплоізоляція даху і підвалу. Можлива економія – до 15%.

Далі – утеплення даху і підвалу. Тут дуже важливо не тільки ізолювати труби і підлогу, засклити вікна, але і зробити це дійсно ефективно, з використанням сучасних теплоізоляційних матеріалів. Це дає помітний ефект, оскільки площа даху верхнього і підлоги першого поверху, через які втрачається тепло, можна порівняти за порядком величини з площею зовнішніх стін, і поставитися до їх ізоляції потрібно також серйозно.

Де на все це брати гроші?
З 2015 року в країні працює програма з пільгового кредитування енергоефективних заходів. До бюджету 2016 року внесено майже 800 млн гривень для компенсацій населенню тіла таких кредитів. Сама програма розрахована принаймні до 2020 року. Так що є можливість взяти кредити, поставити / утеплитися / замінити і почати економити прямо зараз.

tvoeosbb.org