19.04.2024 22:30
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Фахівці роблять усе можливе, щоб гаряча вода у Тернополі з’явилася якнайшвидше

chumak_andriyТернопіль поповнив перелік міст, які залишилися без гарячого водопостачання, однак вже сьогодні представники КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» планують відновити подачу гарячої води до осель тернополян.

Нагадаємо, що ввечері 31 серпня тернополяни не дочекалися теплої води у своїх домівках. Причина – заборгованість перед енергетиками, яка з дня  у день зростає. А розрахуватися з ними КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  не може через недолугість та неузгодженість законодавства.

Як пояснив директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, проблеми у підприємстві виникли ще минулого року після  впровадження у життя Постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 р. № 217 «Про затвердження Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу».

– Відповідно до Постанови уповноважений банк здійснює перерахування коштів, що надходять на спеціальні рахунки, відкриті теплопостачальними  організаціями, які надходять як плата за теплову енергію та надані комунальні послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води від усіх категорій споживачів. Це означає, що фактично усі кошти, які отримує КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» отримує від споживачів  за теплову енергію,  автоматично знімаються  із рахунку на користь  НАК «Нафтогаз». – пояснює Андрій Чумак.

За його словами, у грудні минулого року у підприємства виникла заборгованість у розмірі 4,5 мільйона гривень, яку вдалося погасити з допомогою коштів з міського бюджету.

– Вже у квітні 2015 року виникла наступна проблема – змінився тариф на теплопостачання для КП «Тернопільміськтеплокомуненрго», а для населення тарифи підвищилися лише в середині травня. Раніше при виникненні схожих ситуацій різницю у тарифах компенсовувала держава, а тепер ми залишилися наодинці із боргом 4,9 мільйона гривень. Тому звернулись з проханням у податкову адміністрацію повернути частину податку на додану вартість. Через зміну у податковому кодексі процедура повернення затягнулася: ми очікували отримати кошти в середині серпня, а отримали відповідь, що це може бути в середині вересня. Ускладнило ситуацію також і зростання у серпні вартості електроенргії на 31% для нашого підприємства, – продовжує пан Чумак..

 

Як вже зазначалося, труднощі із постачанням гарячої води виникли й в ряді інших українських міст. Оскільки проблема полягає  у недосконалому законодавстві та у відмінностях між реальними витратами та закладеними даними у тарифах, цілком зрозуміло, що схожі ситуації будуть повторюватися. Фахівці підприємства докладають усіх зусиль, щоб якнайшвидше подолати труднощі, які виникли. Зокрема, керівник КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» сподівається на вдале завершення зустрічі із керівником ВАТ «Тернопільобленерго» та погодження енергетиків відновити постачання електроенергії якомога швидше, щоб у домівках тернополян найближчим часом з’явилася гаряча вода. Він дякує усім тернополянам, які у ці скрутні часи вчасно оплачують за послуги, надані підприємством, та попросить з розумінням відноситися до ситуації, що склалася.

Тим часом КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» працює у штатному режимі. Тут готуються до початку нового опалювального сезону.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР