28.03.2024 17:01
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі розквітли «ангельські труби»

unnamed (2)Прибудинкова територія повинна бути не лише чистою, але й красивою, вважає голова ОСББ будинків на вул. Чалдаєва, 13 та 17 Сергій Лупак. Саме він нещодавно хвалився своїм неймовірним «трояндовим раєм», який викохав власноруч між багатоповерхівками. Тепер у його «раю» квітнуть «ангельські труби», або ж «бругмансія» – такою є офіційна назва цієї квітки.

– У нашому дворі росте більше тридцяти кущів «бругмансії». Це, мабуть, своєрідний рекорд для Тернополя, – розповідає Сергій Лупак. – Цвітіння рослини триває від липня до жовтня, та тривалість життя кожного бутона – 3-5 діб. Квітка має особливість – приємний аромат, через що її називають в народі «дурманом», тому запрошую усіх бажаючих у вечірній час прийти до нас, щоб помилуватися чарівним цвітом та солодким ароматом.

Сергій Лупак розповідає, що вирощує «ангельські труби» вже п’ять років. Мороки з примхливою багатоіменною рослиною вистачає, зізнається чоловік, але воно того варте, бо цвіте вона тричі впродовж літа.

– Потрібно і підливати, адже природньої вологи недостатньо. На зиму потрібно викопувати і заносити в тепле приміщення . У даний час маю рослини із білим, рожевим і жовтим цвітом. Минулого року замовив два нових види, але вони цього року ще не зацвітуть. Непередбачувана сила природного чаклунства прикрашає дивовижну рослину запашним фонтаном численних «ангельських труб». Одночасно на одному деревці може розпуститися тридцять-сорок витончених елегантних квіток. Аромат розноситься в повітрі, наче музика з чарівних труб ангелів! Як і багато представників сімейства пасльонових, деякі види можуть виділяти надто сильні запахи, так що фахівці радять бути обережні у виборі виду ангельських труб. Особливо, якщо вони ростуть у приміщенні, адже ця рослина може цвісти і взимку. Можна говорити та писати багато, проте краще це все побачити особисто, завітавши у двір на вул. Чалдаєва, 13 та Чалдаєва, 17.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР