25.04.2024 06:41
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі відбувся семінар «Реалізація енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках»

seminar (2)Двадцять сьомого травня у Тернополі відбувся семінар для голів ОСББ «Реалізація енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках: технічні, фінансові та організаційно-правові аспекти». Семінар організовано ВБО «Інститут місцевого розвитку» в рамках виконання проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» спільно з Банком «Львів».

Вступне слово щодо підтримка реалізації енергоефективних заходів в ОСББ міською владою м. Тернопіль озвучив заступник міського голови Владислав Стемковський. Про надбання Тернополя у галузі енергоефективності та про Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду, яку реалізовують у Тернополі, розповів завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко.seminar (11 sem (2)

Привітав присутніх також Андрій Міцкан, заступник керівника проекту МЕРП.

Під час семінару розмовляли про реалізацію енергоефективних заходів в ОСББ міською владою м. Тернопіль та про енергоефективну діяльність у інших містах України. Зокрема, Юлія Сабатюк, голова правління Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків «Лучани» (м. Луцьк), яка стала ініціатором успішного втілення ряду енергоефективних заходів у багатоповерхівці, поділилася своїм досвідом із головами ОСББ м. Тернополя. seminar (8)Про методи ефективної взаємодії з мешканцями розповіла голова правління Асоціації  об’єднань співвласників багатоквартирних будинків «Оберіг», (м. Львів) Стефанія Климко.

Старший консультант з  питань теплопостачання, к.т.н., професор Анатолій Колієнко під час своєї презентації розповів про технічні аспекти реалізації енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках,  а також про енергоаудит житлового будинку та визначення і розрахунок ЕЕ заходів.seminar (9)

Старший консультант з  юридичних та регуляторних питань Дмитро Левицький повідомив про організаційно-правові аспекти утримання та ремонт майна

Степан Маков’як, старший консультант з інвестицій та бізнес планування, проінформував аспекти банківського фінансування, про банки, які фінансують ЕЕ заходи в ОСББ та про програму фінансових гарантій USAID DCA.

Учасники семінару заслухали не лише інформацію про необхідність реалізації енергоефективних заходів, але й дані про методи та етапи їх впровадження. Зокрема, представники компаній «Danfoss» та «Henkel» розповіли про енергозберігаюче обладнання та матеріали виробниками яких є вищевказані компанії, які відповідають усім сучасним вимогам.

seminar (3)Представники Банку «Львів» описали досвід у фінансуванні енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках та розповіли про банківську програму кредитування ЕЕ заходів.

До слова, третього червня, голови ОСББ зможуть поспілкуватися із представниками трьох великих українських банків, які здійснюють кредитування урядової програми енергозбереженння.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР