20.04.2024 19:25
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі відбувався семінар з енергоефективності за участю представників 15 країн світу

sem14 квітня у рамках проекту «Дні сталої енергії» у Тернополі відбувся семінар міжнародного фонду E5P «Муніципальні інвестиції в Україні – можливості фінансування та управління з E5P». На цей захід прибули керівник Фонду «E5P» Андерс Лунд, керівник фонду «NEFCO» в Україні Юлія Шевчук, заступник директора муніципальної та екологічної інфраструктури Європейського банку реконструкції та розвитку Лін О-Грейді, представник посольства Швейцарії в Україні, посольства Швеції в Україні, уряду України та делегації з різних міст України. Загалом на заході були присутні представники міжнародних компаній із 15 країн світу.

Під час семінару делегати розповідали про діяльність Фондів та Європейського інвестиційного банку, про джерела фінансування та реалізації проектів в Україні та у Тернополі зокрема, про проекти енергоефективності у житловому секторі та роботу із муніципалітетами.

Керівник Фонду «E5P» Андерс Лунд подякував Тернопільській міській раді за гостинність та хорошу організацію семінару, та на прикладі міста розповів про реалізацію практичних проектів. Адже у Тернополі до 2017 року буде тривати реалізація проекту з термомодернізації житлового фонду, який включає встановлення біля будинків індивідуально-теплових пунктів, будівництво котелень та сонячних колекторів, на що «E5P» виділив грант у сумі 5 млн. євро. Решта суми у розмірі 10 млн. євро – це кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Допомогу муніципалітетам також можуть надати інші фонди. Наприклад, на карті України у нас навколо Тернополя є дві позначки, а це значить, що саме у вашому місті реалізовується одночасно проекти від фонду «NEFCO» та Європейського банку реконструкції та розвитку. Це добре, що муніципалітет турбується про енергоефективність та спрямовує свої зусилля на реалізацію цих заходів, – розповів Андерс Лунд. – Я переконаний, що необхідно зараз діяти, необхідно користатися можливістю, щоб покращувати енергоефективність у всіх містах України».

Очільник Тернополя Сергій Надал привітав учасників семінару та зазначив, що Тернопіль ще у 2011 році одним із своїх пріоритетів обрав енергозбереження та енергоефективність житлового фонду та закладів бюджетної сфери.

«Ми прагнемо скоротити використання енергоносіїв, наприклад, встановили у бюджетних закладах індивідуально-теплові пункти, завдяки чому в окремих випадках досягнули значної економії – до 30%, – каже Сергій Надал. – Проте на цьому ми не зупиняємося і минулого року почали на умовах співфінансування встановлювати ІТП у будинках, завдяки чому економія сягає близько 60%. Цього року ми облаштуємо одразу 60 таких пунктів і цю роботу будемо продовжувати».

Міський голова подякував представникам Фондів та організацій, які допомагають реалізовувати енергоефективні програми у Тернополі, надають технології та дозволяють простим тернополянам відчувати переваги енергоефективності. Також Сергій Надал зазначив, що міська рада продовжуватиме надавати мешканцям міста інформаційну та, у рамках можливостей, фінансову допомогу для впровадження енергоефективних технологій.

Фото – Володимир Явнич