25.04.2024 10:06
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі висадили “Алею волонтера”

aleya-1Вчора, третього листопада, у сквері Кобзаря було висаджено “Алею волонтера”. Цією акцією втілили в життя задум першого волонтера Тернополя Джона Звожека. Тут висадили дванадцять дерев: десять слив виду слива Pissardi а також два клени Drummondi  та два клени. Участь у акції взяв міський голова Сергій Надал та його заступники, працівники управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, волонтери  Логістичного центру допомоги бійцям АТО, приєдналися до акції також учасники форуму «КіноХвиля» та дружина Джона Звожека, Алла Хоперія-Звожек.

Першими волонтером в новітній історії Тернополя був волонтер Американського корпусу Миру Джон Звожек. І саме він запланував озеленення цього скверу тому, що тут раніше була стара, зруйнована доріжка. На жаль, тоді не було такого посадкового матеріалу, який він пропонував. Тому, враховуючи його пропозиції, враховуючи пропозиції екологів-ландшафтників, ми посадили сьогодні червонолисту сливу і декілька кленів рідкісної породи, – розповів міський голова Сергій Надал.

Дружина волонтера Корпусу Миру Джона Звожека, пані Алла, яка  долучилася до акції, розповіла, що була приємно здивована цією ініціативою. Адже її чоловік заради того, щоб наше місто ставало кращим. змінив країну і прожив тут до кінця свого життя.

-Він був архітектором в Сполучених Штатах, сорок років пропрацював в штаті Нью-Джерсі. Та волонтерством займався і там. Чимало заслуг у нього є в Тернополі. Відтак, дуже зворушливим є те, що навіть після його смерті втілюються його прагнення, за що хочу висловити вдячність міському голові і всім, хто причетний до втілення цього задуму, – зазначила пані Алла.

Що примітно, алея носитиме назву “Алеї волонтера”, оскільки після Джона Звожека, який абсолютно безкорисливо стільки хорошого зробив у Тернополі, волонтерський рух у нашому місті продовжив розвиватися.

Створення такої алеї – це визнання волонтерського руху у Тернополі, вважає  волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Юрко Кулик, який також долучився до висаджування дерев.

– Волонтери є у Тернополі, і кожен з них обирає свій напрямок діяльності. Я вважаю, що якщо присвятити буквально декілька хвилин для допомоги іншим людям, то стане кращою не лише наша держава, але й весь світ. Було б добре, якби охочих, приділити отих декілька хвилин, ставало з кожним днем більше, – зауважив Юрко Кулик.

Олег Соколовський,  заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, розповів, що втілюючи одну з мрій свого доброго товариша Джона Звожека,  дані види дерев були вибрані не даремно.

-Дерево сливи Pissardi  привертає до себе увагу завдяки незвичному червоному з бордовим відтінком листю. Причому, цей колір зберігається протягом усього вегетаційного періоду рослини, тобто, з весни до осені.  Цвіте дерево у квітні безліччю величезних рожевих або білих квітів, які, відцвітаючи, набувають темно-червоного відтінку. Що важливо, рослина не боїться хвороб і шкідників, а ще – добре переносить загазованість  міського повітря. А от клени Drummondii – найбільш відома і ефектна з строкатих форм клена. Це дуже легке і світле дерево, яке зберігає своє забарвлення навіть в затінку. У цього клена чудове чітко окреслене листя, при розпусканні вони рожеві, а влітку – зелені з дуже декоративною кремово-білою облямівкою, – розповідає фахівець.

 

Нагадаємо, що у Тернополі розроблені програми з комплексного озеленення міста, відповідно до яких постійно проводяться акції з озеленення міста. Наприклад, декількома днями раніше на бульварі та парку імені Тараса Шевченка були висаджені 64 червонолисті катальпи та клени.

Фото – Іван Пшоняк

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР