19.04.2024 15:15
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Уряд України підтримав Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року

18 липня 2018 року, на засіданні Кабінету Міністрів України членами Уряду було прийнято стратегічний документ переходу економіки України на  модель низьковуглецевого розвитку, яка передбачає зменшененя  обсягу викидів парникових газів, відмову від викопного палива і старт інвестування у відновлювальні джерела енергії.

За словами Міністра екології та природних ресурсів України Остап Семерака, після протокольного рішення про підтримку пропозиції Мінприроди Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року буде направлено до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату для ухвалення її на міжнародному рівні.

«Україна однією з перших країн світу розробила Стратегію низьковуглецевого розвитку і взяла на себе відповідальність за перехід економіки країни на низьковуглецевий розвиток. Цей документ передбачає скорочення викидів і збільшення поглинання парникових газів, впровадження екологічно безпечного виробництва із застосуванням «зелених» технологій у всіх секторах економіки», – сказав Остап Семерак.

Міністр також підкреслив, що на відміну від національно визначеного внеску України до Паризької угоди, положення та показники Стратегії не носять юридично зобов’язуючий характер і будуть переглядатися кожні 5 років з урахуванням національних обставин та можливостей.

«Усі ці кроки спрямовані на виконання міжнародних кліматичних угод. І оприлюднення Стратегії на офіційній сторінці Секретаріату РКЗК ООН дозволить підвищити міжнародний імідж України у сфері боротьби зі зміною клімату. Це сприятиме залученню інноваційних технологій і міжнародних фінансових ресурсів для підтримки переходу України до низьковуглецевого розвитку», – сказав Міністр.

Остап Семерак нагадав, що Стратегія низьковуглецевого розвитку України до 2050 року розроблена на виконання міжнародних зобов’язань України згідно з пунктом 19 Статті 4 Паризької угоди, пунктом 35 Рішення 1/СР.21 Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, а також на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року» та «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік».

Довідково:  Паризька угода – це угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. Вона має прийти на зміну Кіотському протоколу. Текст угоди було погоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC в Парижі та прийнято консенсусом 12 грудня 2015. Голова Конференції Лоран Фабіус, міністр іноземних справ Франції, зазначив, що цей «амбітний та збалансований» план був «історичною поворотною точкою» з метою зменшення темпів глобального потепління. Угода набрала чинності 4 листопада 2016 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов’язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу та неперевищення потепління на 2 градуси беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку. Україна ратифікувала Паризьку угоду в 2016 році.