27.04.2024 08:02
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Уже рік працює сайт «Тернопіль житлово-комунальний»

logo1Днями минув рік з того часу, як були опубліковані  перші новини на сайті «Тернопіль житлово-комунальний».

Офіційна презентація сайту komun.te.ua відбулася десятого лютого 2015 року у сесійній залі Тернопільської міської ради. До цього моменту тернополяни могли скористатися сайтом jkg.at.ua та сторінкою управління у соцмережі.  Саме у лютому відбулися певні зміни у сервісі «Фейсбуку», які певною мірою обмежили можливість діалогу із тернополянами. Відтак на заміну прийшов оновлений сайт, який містить рубрику «Електронна приймальня», де можна залишити скаргу, зауваження чи пропозицію щодо діяльності обслуговуючих підприємств. До слова, тернополяни доволі активно користуються даною функцією сайту. Особливої уваги заслуговує можливість подати он-лайн показники споживання комунальних послуг – ним користуються щоденно десятки тернополян. Хоча сайт не транслюється у мережу «ukr.net», однак вже має коло своїх читачів, які щоденно відвідують його, аби ознайомитися із роботами, що здійснюються у Тернополі.

Ініціатор створення сайту директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз каже, що ресурс покликаний більше розповісти мешканцям про діяльність підприємств, що обслуговують житловий фонд та прибудинкові території у Тернополі та формувати позитивний імідж для цих підприємств.

– З радянських часів сформувалася помилкова думка про те, що «комунальники нічого не роблять», однак постійно оновлювана інформація на сайті є доказом того, що теза застаріла і не відповідає дійсності. Безумовно, на сайті опублікований не повний обсяг інформації про діяльність балансоутримувачів, однак завдяки хоча б цьому частковому інформаційному огляду споживачі почали краще розуміти специфіку роботи комунальників.  Також постійно оновлюється інформація про здійснення ремонтних робіт у місті, відтак кожен мешканець Тернополя може знати про те, що відбувається на інших вулицях, а не лише про свій двір, – каже він.

Зауважимо, що впродовж року на сайті було розміщено понад тисячу публікацій про житлово-комунальне життя Тернополя. Нещодавно ми публікували своєрідний «ТОП-20» новин за версією мережі «Фейсбук», а от відвідувачі сайту цікавилися дещо іншими публікаціями: насамперед популярністю користується рубрика «Новини», на другому місці за відвідуваністю публікації, що стосуються тарифів на житлово-комунальні послуги у Тернополі а також питань нарахування субсидій. Зовсім несподівано для нас одним із чемпіонів з переглядів за дуже короткий проміжок часу стала публікація «Чарівні новорічні вогні у Тернополі привертають увагу перехожих», яка містить світлини оновленої ілюмінації.

Тернопіль з-поміж інших міст вирізняється тим, що впевнено крокує у ногу з часом, оперативно освоюючи новітні технології. Відтак «Тернопіль житлово-комунальний»– не перший сайт про комунальне життя міста, а вдосконалена версія. До нього для тернополян були доступні два інші сайти, розробником та адміністратором яких був завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко.

 – Мало хто вже пам’ятає, але колись офіційний сайт Тернопільської міської ради мав координати gov.te.ua і лише весною 2008р. було запущено rada.te.ua, який функціонує до цих пір (“Міськрада має два сайти“)

Паралельно із головним інтернет ресурсом міської ради було також запущено перший сайт управління житлово-комунального господарства (gkge.ternopil.ua), який був презентований журналістам ще у червні 2008р. На сайті «20 хвилин» збереглась стаття, яка була присвячена цій події 

У ті часи ще не було багато програмних продуктів, які би могли спростити роботу адміністраторам, а тому довелось вивчити мову програмування HTML і набирати всі коди та дескриптори в ручну і це займало дуже багато часу.

З цих причин на початку 2010р. був запущений  вже другий Інтернет ресурс (jkg.at.ua), який хоч і був безкоштовним та простим в експлуатації, але залишався «сірим». Коли запрацював сайт «Тернопіль житлово-комунальний» (komun.te.ua), то саме він став основною інформаційною площадкою для висвітлення новин у сфері ЖКГ у нашому місті. Паралельно із ним ведемо ще сторінку на facebook, яку вподобали понад 1100 користувачів, – розповідає Павло Савечко.

Відкритість управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР не завжди на користь комунальникам – так вважає керівник спільнот “Урбаністика Тернополя” і “Транспорт Тернополя”, журналіст Антон Марчевський.

– Попереднім сайтом я дуже рідко користувався, бо то був швидше сайт-візитка управління, аніж ресурс, який постійно оновлювався. Брудом управління ЖКГ поливають саме завдяки відкритості відомства. Бо тепер ставлять претензії, що там бруківка не така, там щось зробили – значить відмили гроші, а чому там не зробили і т .д. Як на мене, сайт цілком самодостатній, часто публікуються новини і фотозвіти, є корисні посилання на зовнішні ресурси, – вважає він.

Пропонуємо активним тернополянам долучатися та пропонувати свої ідеї щодо підвищення функціональності та інформативності нашого сайту та щиро дякуємо усім ЗМІ, які впродовж цього року стали нашими хорошими друзями.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР