29.03.2024 15:06
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Треба один раз вкласти кошти в енергоефективність, а не щороку витрачати на субсидії, — Геннадій Зубко

zubkoПитання підвищення енергоефективності житлового сектору – це питання для України «номер один». Треба один раз вкласти кошти в енергоефективність, а не щороку мільярди гривень  на субсидії, які дотують неможливість громадян сплачувати за житлово-комунальні послуги.  Про це сьогодні заявив Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі «Енергоефективність та відновлювальна енергетика».

«Для цього потрібно прийняти базові закони. Зокрема, «Про енергоефективність будівель», який чітко визначає умови отримання сертифікату із класом енергоефективності будинку, рекомендації зі зменшення енергоспоживання,  встановлює правила атестування енергоаудитора та їхню відповідальність.   В другому читанні — закон «Про ЖКП», який розв’яже питання конкурсу серед управителів, які також можуть здійснювати термомодернізацію будинків,  залучаючи проектні організації, енергоаудиторів, енергосервісні компанії. Закон «Про комерційний облік», а також закон «Про Фонд енергоефективності», який відкриває можливість надати технічну й фінансову підтримку у впровадженні енергоефективності кожній українській родині. Це вкрай  важливі законопроекти, без яких енергонезалежність України неможлива», — наголосив Геннадій Зубко.

Разом з тим Геннадій Зубко відзначив, що для впровадження енергоефективності, однієї законодавчої бази замало. «Потрібні спільні зусилля. Споживачі, проектні організації, енергоаудитори – це єдина команда, яка має зробити цю нелегку і корисну справу. Для того, щоб пройти цей шлях потрібно 10 кроків: провести аудит, зробити проекти здійснити  термомодернізацію», — наголосив Геннадій Зубко.

www.minregion.gov.ua