25.04.2024 05:11
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернопіль – чи не єдине місто, де залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції

bryf (1)Тернопіль – чи не єдине місто, де були залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції – так вважає поважний гість “Тижня сталої енергії”, який триває у  Тернополі,  керівник Фонду E5P Андрес Лунд.  Про це він заявив у рамках прес-брифінгу, який відбувся в українському домі “Перемога” 14 квітня під час проведення там семінару «Муніципальні інвестиції в Україні – можливості фінансування та управління з E5P».

Я не думаю, що можна знайти якесь інше місто в Україні, де bryf (2)були залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції. Чому банки готові позичати кошти місту Тернопіль? В Тернополі, і в області, вже тривалий час є стабільність, чого немає в інших областях України, – вважає Андрес Лунд. 

Міський голова Тернополя Сергій Надал зауважив, що одним із пріоритетів розвитку Тернополя є реалізація заходів з енергоефективності та енергозбереження на об’єктах комунальних підприємств,  бюджетної сфери та житлового фонду. При цьому, зауважив він, якість комунальних послуг та комфорт для кінцевих споживачів має лише підвищуватись.

bryf (3)Наша кінцева мета – щоб кошти територіальної громади працювали виключно на економіку міста, адже скоротивши платежі за енергоносії будуть вивільнятись значні фінансові ресурси, які можна інвестувати в місцеві товари та послуги, що позитивно вплине для створення нових робочих місць та надходження до місцевого бюджету у вигляді податківПроект, який йде спільно з теплокомуненерго і Європейським банком реконструкції і розвитку, а також Фондом E5P, згідно якого ми отримали 10 мільйонів євро кредиту, 5 мільйонів євро E5P надав грантом місту Тернополю на реалізацію проекту реконструкції мереж теплопостачання і подачі гарячої води. На сьогоднішній день відбуваються тендерні процедури і початок закупівлі першого обладнання. Наступний проект – це проект, який реалізується спільно зі Світовим банком і «Тернопільводоканалом» – реконструкція мереж водопостачання та водовідведення. Загальна сума інвестицій – понад 36,6 мільйонів доларів США – розповів присутнім Сергій Надал.

Як ми вже повідомляли, у Тернополі почалося втілення ще одного енергоефективного проекту, у рамках якого фахівці ТОВ «ЕСКО Україна» розпочали енергоаудит освітніх закладів у Тернополі. 

Нагадаємо, що Тернопіль співпрацює з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку, фондом НЕФКО, фондом SIDA, з проектами USAID.

 

Фото – Володимир Явнич

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР