29.03.2024 07:53
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернопільські фахівці взяли участь в семінарах у Львові

world_bankСімнадцятого лютого у Львові відбувся ініційований Світовим Банком робочий семінар «TRACE – Енергетична ефективність міста Тернопіль та шлях його енергетичної трансформації» (TRACE – інструмент швидкої оцінки енергії міста). Участь у семінарі взяли фахівці управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, КП  ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго», КП «Тернопільводоканал», КП «Тернопільміськсвітло» та інших організацій нашого міста.

Під час презентації присутні обговорили ключові питання програми з енергоефективної трансформації міста та основні цілі робочих семінарів. Семінари відбувалися у семи пріоритетних секторах: сектор громадських бюджетних будівель, сектор вуличного освітлення, сектор цивілізованого теплопостачання, сектор побутових відходів, сектор транспорту, сектор водопостачання та водовідведення, сектор муніципального енергетичного менеджменту.

Під час семінару йшлося про енергетичний баланс міста крізь призму споживання електричної енергії на одиницю ВВП (кВт год./USD) у співвідношенні з споживанням первинної енергії на душу населення (ГДж/чол.). Оскільки найбільшою долею в споживанні первинної енергії є споживання природного газу, який використовується на котельнях централізованої системи теплопостачання, то житловий сектор є найбільшим споживачем енергії. Це характерно не лише для Тернополя, але й для всіх українських міст. Як переконують результати досліджень, житловий сектор споживає понад 50% енергії, а вже після нього за рівнем споживання енергії йдуть приватний сектор, промисловість та комерційний сектор. У ході семінару було озвучено перелік заходів з енергетичної ефективності, які допомогли б скоротити споживання первинної енергії в розглянутих секторах на 26% що становитиме 8% від споживання первинної енергії в цілому місті. Було розроблено перелік фінальних рекомендацій, необхідних для впровадження заходів енергоефективності.

Сьогодні, двадцятого лютого, у Львові за участю тернопільських фахівців триває наступний семінар під назвою «Реалізація енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках: технічні, фінансові та організаційно-правові аспекти». Семінар для ресурсних центрів підтримки ОСББ та представників виконавчих органів влади проводять у рамках виконання проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР