19.03.2024 05:16
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополян закликають не нести штучні квіти на кладовища

Фото з відкритих джерел в інтернеті

Працівники СКП «Ритуальна служба» продовжують прибирання міських кладовищ у рамках підготовки до Великодніх свят. Як повідомила головний спеціаліст відділу благоустрою та екології Оксана Ілліч, щодня представниками СКП вивозиться з кладовищ чимало сміття, адже містяни масово йдуть на кладовища, щоб навести лад на могилах близьких.

  • Люди впродовж останніх днів прибирають на могилах, замінюють старі вінки на нові. Пластикових відходів дуже багато, тож просимо тернополян прислухатися до рекомендації Бюро УГКЦ з питань екології, яке закликає українців відмовитися від традиції нести на могили родичів штучні квіти, адже вони шкодять оточуючому середовищу, – каже Оксана Ілліч.

Як зазначає керівник Бюро УГКЦ з питань екології, доктор богословських наук Володимир Шеремета, «пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти. Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Натомість їх палять, виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та «кричуща» пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері…»

Фахівець рекомендує у Великодні дні утриматися від традиції залишати на могилах крашанки, паски чи інші продукти харчування. Вони приваблюють безпритульних тварин, які створюють небезпеку для тернополян, що приходять на кладовище.

“Тернопіль житлово-комунальний”