16.04.2024 23:33
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополянка: не варто поспішати ловити хвилю «тотальної ОСББізації»

krohinaОстаннім часом точаться запеклі дискусії довкола теми про будинкові комітети, ОСН та ОСББ, новини, кращі практики, проблеми, недоліки та переваги.

Стосовно ажіотажу, який виник, тернополяни мають різні думки, однак дуже часто до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології звертаються ті, хто побоюється нестримної хвилі «тотальної ОСББізації». Приміром, тернополянка Наталія Крохіна схиляється до думки, що поспішати все ж не варто, адже такі стрімкі і кардинальні зміни можуть мати несподівані наслідки.

  • Це моя суб’єктивна думка, яку хотілося б озвучити, щоб, можливо, й інші містяни задумалися над тими процесами, що відбуваються зараз в країні. Кінцева мета масового створення ОСББ  не є стовідсотково зрозумілою, у  Законі України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. (Детальніше про ЗАКОН УКРАЇНИ №417­-VIII “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”)  є багато незрозумілих моментів. Втім, тернополяни активно підхопили хвилю, ще чітко не усвідомлюючи, куди вона нас принесе. Багато писалося і говорилося про доцільність створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Та досвід  переконує,  що такі об’єднання «приживаються» лише у відносно нових будинках, які в разі створення ОСББ не потрібно буде приводити в належний стан власними коштами їх мешканців. Знаю про випадки, коли ОСББ повертається назад до обслуговуючого підприємства, не отримавши бажаного результату, а, натомість, довівши власне житло до жахливого стану.

У будинку, де мешкає пані Наталя, мешканці обговорюють доцільність створення так званого будинкового комітету. Будинковий комітет, обраний мешканцями будинку – це суспільний контролер роботи обслуговуючих організацій, це господар будинку і запорука чесного обслуговування нашого житла. Але є одне «але» – перелічені вище переваги можливі за умови діяльності згуртованих, дружних та ініціативних мешканців. А такі, вважає пані Наталя, можуть цілком добитися усіх бажаних результатів і перебуваючи на балансі обслуговуючого підприємства чи керуючої компанії.

  • Я б радила оцінити спочатку досвід інших старих будинків, у яких створюють ОСББ чи будинкові комітети, щоб зрозуміти, які «підводні камінці» попереду. А тоді вже приймати рішення, бо, як на мене, тих, хто поспішив, можуть очікувати неприємні ситуації. Може воно  й вірно, «набивати гулі» на власному досвіді. Але ж рішенням будинкових зборів створити ОСББ можна у будь-який момент, а 1 липня 2016 року життя не закінчується, – каже Наталія Крохіна.

Тернополянка наголошує, що створення ОСББ має бути свідомим кроком , а не даниною моді. Чимало «активістів», які активно виступають за створення об’єднання не знають навіть, як розшифровується абревіатура «ОСББ», не кажучи вже й про усвідомлення своїх прав та обов’язків у ньому.

Тернополяни про Закон № 417: «Що робити тим, кого влаштовує робота обслуговуючого підприємства?»

Очолювати ОСББ повинні відповідальні і фахові люди, — Едуард Кругляк

Як створити власне ОСББ: детальна інструкція та інфографіка

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР