19.04.2024 23:56
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополянка дякує комунальникам за компромісне рішення

chornopyska (5)Надія Чорнописька, мешканка будинку, що на бульварі Данила Галицького, 4, де нещодавно завершився капремонт асфальтобетонного покриття, була приємно вражена тим, як вдалося вирішити усі спірні ситуації, що виникли в процесі ремонту.

chornopyska (4)

Конструкція для сушіння, яка стала причиною конфлікту

– Нашому будинку вже двадцять років. Тут живуть працівники комунальної системи: тепловики, дорожники та представники інших галузей комуналки. Через те, що двір був проїздним, транзитним транспортом знищене асфальтне покриття проїздної частини, розбиті бордюри, бракувало місця для паркування автівок мешканців.Майже п’ять років ініціативна група зверталась в різні інстанції з проханнями здійснити капітальний ремонт. Коли ми дізналися про те, що він таки відбудеться,  дуже зраділи, адже двір був у незадовільному стані. Але з початком робіт виникла конфліктна ситуація: точкою кипіння стали два «острівки» зелені, які ми хотіли б зберегти. Я виступила за те, щоб зберегти туї, висаджені «Зеленбудом» ще при поселенні в будинок на власній ініціативі. А мешканки будинку навпроти відвойовували конструкцію для вивішування білизни, – розповідає Надія Михайлівна. – Сусідка з пересердя подзвонила на прямий ефір до Сергія Надала і розповіла, про те, що бачення проектувальників не зовсім збігається із бажаннями мешканців. Яким ж було моє здивування, коли наступного дня приблизно о сьомій годині ранку, я, виглянувши у вікно, побачила, що  у нашому дворі перебуває комісія на чолі з Сергієм Надалом! Він пообіцяв тоді, що знайдеться рішення, яке задовільнить усіх і виконав свою обіцянку. Що б там хто не казав, але це вартує подяки, що наш голова так зреагував, знайшов ту хвильку, щоб розібратися з проблемою і допомогти її вирішити. Після цього були внесені відповідні зміни у проектну документацію і проект був «відшліфований»: була створена заїзна кишеня, замість паркувального майданчика, і зелені зони залишилися. Наш двір став красивим та комфортним, а будинок – ошатним та доглянутим. Адже працівники ПП «Східний масив» здійснили тут цілий комплекс робіт: відремонтували входи у під’їзди та приямки, оновили вхідні дашки та тамбури, облаштували  дошки оголошень при входах у під’їзди, а перспективним планом заплановано здійснити ремонт сходових кліток у всіх під’їздах будинку у цьому році.

chornopyska (3)

Збережені туї

Тернополянка переконана, що за умови діалогу, а не пустих звинувачень, завжди можна досягнути бажаного. Її двір – як доказ того, що активність мешканців повинна бути спрямована на те, щоб їхнє місто було красивим. Звісно ж, легше пасивно спостерігати, і лише в коментарях у соцмережах описувати «недолугість комунальників», замість того, щоб поцікавитися причинами того, чому робота здійснюється так, а не інакше.  А про труднощі роботи в комунальній сфері Надія Чорнописька знає не з чуток, адже тривалий час працювала у ВАТ «Зелене господарство».

chornopyska (2)

Балкон творчої тернополянки

– Всі, хто працює в цій сфері, мають на це одну причину: вони люблять свою роботу і працюють творчо. Можна визнати, що «це не служба, а кара». Усі комунальники працюють фактично без вихідних, при чому це стосується і тих, хто працює в управлінні, і тих, хто працює в обслуговуючих підприємствах. Є роботи, які мусить виконати обслуговуюче підприємство (заміна труб, дашків, ремонт сходових кліток, входів у під’їзди, встановлення лавок для відпочинку тощо). Але висадити квіти на клумби біля під’їздів і доглянути їх як це роблять мешканці 1-го поверху нашого будинку можуть й самі тернополяни. Як мінімум – озеленити свій балкон (до слова, балкон Надії Чорнописької тішить очі перехожих, що прогулюються бульваром Данила Галицького, адже вигідно виділяється на фоні інших балконів – авт.). Я хочу щиро подякувати усім комунальникам, які працюють на благо нашого міста, зокрема директору ПП «Східний масив» Михайлові Дереворізу, який є талановитим керівником та дуже хорошою людиною. Також дякую всьому колективу «Східного масиву», адже кожен із них є «гвинтиком» великого механізму, що невпинно працює. Дякую також фахівцям управління житлово-комунального господарства, зокрема його начальнику Миколі Лесіву, за налагоджену роботу та координацію всіх служб, які здійснюють ремонтні роботи у нашому мікрорайоні, зокрема за бульвар Данила Галицького.

Довідка: Надія Чорнописька народилася і виросла в Тернополі.Пропрацювала в комунальній системі 35 років. Одружена. Має двох синів – Олега та Івана.

У 2004 році була нагороджена відзнакою «Галицький лицар» у номінації “Рідне місто” за ідею вертикального озеленення міста. Звичні нам сьогодні каскади та пояси із вазонів на вулицях Тернополя з’явилися саме з її ініціативи. Надія Чорнописька любить повторювати вислів: “Квіти схиляються до наших ніг, але розмовляють вони з небом та Богом”.

Управління житлово-комунального господартсва, благоустрою та екології ТМР