29.03.2024 10:29
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Термомодернізація житла: з чого починати

termoУсе частіше ми чуємо про термомодернізацію та енергоефективність багатоквартирних будинків. Але питання, з чого починати, виявилося для багатьох новостворених ОСББ достатньо складним. Громадянська мережа ОПОРА вирішила розібратися у тому, як зробити будинок енергоощадним.

Через високі тарифи на енергоресурси ніхто не сумнівається на доцільності їх економії. Одні почали робити зовнішнє утеплення окремих квартир, інші відмовляються від централізованого опалення та гарячої води, хтось збільшує кількість секцій опалювальних приладів. Однак підвищення комфорту квартири в енергонеефективному будинку – заняття безперспективне. Проблему енергоефективності будівлі можна вирішити лише спільними зусиллями мешканців.

З чого ж починати?

Насамперед потрібно провести ретельну і всебічну перевірку технічного стану будинку та його інженерних систем. Виконати її можна як власними силами (якщо серед співвласників є фахівці), так і залучивши енергоаудиторську компанію. Це допоможе виявити негативні чинники, що впливають на стійкість будинку і безперебійну роботу його інженерних систем, а також продемонструє місця енерговтрат.

Починати термомодернізацію слід з поліпшення роботи інженерних систем будинку. В першу чергу, організувати облік споживання всіх енергоресурсів: теплової енергії, гарячої та холодної води, електроенергії та газу. Як свідчить практика, перехід від оплати за опалення квадратних метрів до оплати за спожиті калорії теплової енергії дозволяє жителям на 20-30% знизити витрати на опалення, при цьому не вкладаючи у це додаткові кошти. Зрозуміло, що це не вплине на поліпшення енергоефективності усієї будівлі, а лише дозволить навести лад в оплаті реально спожитої теплової енергії.

Перший захід, який дозволяє дійсно підвищити енергоефективність, – встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з погодним регулюванням. Завдяки ІТП істотно поліпшується робота системи гарячого водопостачання, економія теплової енергії становить понад 30%. Вкладені в ІТП кошти окуповуються за один-два опалювальних періоди.

«Економити можна не тільки 30%, а значно більше. Наприклад, у жовтні та листопаді минулого року ми зекономили більше 60% коштів», – зазначає Леся Волянська, голова правління ОСББ на вул. Лук’яновича, 1 в Тернополі.

Наступним енергоефективним заходом може стати обладнання опалювальних приладів у всіх квартирах будинку радіаторними терморегуляторами. Це дозволить задавати бажану температуру у приміщенні. Відповідно, у споживача з’являється можливість регулювати рівень затишку в квартирі.

Далі можна починати утеплюватися. Модернізація огороджувальних конструкцій будівлі передбачає комплекс заходів, пов’язаних із заміною застарілих вікон і вхідних дверей у місцях спільного користування на енергоефективні, утеплення зовнішніх стін, дахів, перекриття над підвалами.

Слід подбати про термоізоляцію помешкання. Для цього треба утеплити зовнішні стіни у всьому будинку. Мешканцям першого поверху краще утеплити ще й підлогу, останнього – стелю. Таке утеплення дозволить платити за опалення на 40-50% менше.

Перелічені заходи сьогодні реалізувати цілком реально, адже у Тернополі продовжує працювати програма енергоефективності «70 на 30», за якою 30% витрат на модернізацію сплачують мешканці, а 70% йде з бюджету міста.

«Ми готові підтримувати усі ОСББ міста. Адже тепло та комфорт – наш спільний обов’язок перед тернополянами. Ми не можемо допустити, щоб у нас взимку були надзвичайні ситуації і під час холоду люди мерзли», – підкреслив міський голова Сергій Надал.

Завдання ж мешканців – подбати про власний комфорт, щоб в оселях було тепло, а від платіжок за послуги не стискалося серце. Адже енергоефективна держава починається саме з нас.

 

Матеріал підготувала:

регіональний прес-секретар житлово-комунальних

та енергетичних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Наталія Радковська