19.04.2024 09:32
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Світовий банк визнав успішним проект «Розвиток міської інфраструктури» в Україні і готовий розширяти співробітництво в цій сфері

svМасштабний загальнодержавний проект в сфері водопостачання та водовідведення «Розвиток міської інфраструктури», який фінансується Міжнародним банком реконструкції та розвитку (Світовим банком), підходить до завершення. Даний проект реалізується на комунальних підприємствах з водопостачання та водовідведення 14 міст: Черкас, Дрогобича, Калуша, Кам’янець-Подільського, Харкова, Коломиї, Нової Каховки, Слов’янська, Борисполя, Новоград-Волинського, Кременчука, Чернігова, Івано-Франківська та Одеси.Про це під час зустрічі з представниками банку повідомив заступник Міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства з питань європейської інтеграції Роман Чуприненко.

«Станом на сьогодні з $140 млн., виділених на реалізацію проекту, використано $133,8 млн., або 95,6%. Роботи повністю завершені у 13 з 14 міст-учасників. Виключення становить Слов’янськ, де ускладнення реалізації проекту було пов’язано з проведенням АТО на Сході України. Але роботи в місті будуть завершені вже протягом найближчих місяців», – поінформував заступник Міністра.

У свою чергу Діна Умалі-Дейнінгер, керівник глобальної практики з водних та сільськогосподарських питань в регіоні Європи та Центральної Азії Світового банку, відзначила значний прогрес у реалізації даного проекту в останній рік.

«Вдале впровадження цього проекту та стабільна робота Центральної групи управління проектом підштовхнули нас до розширення співробітництва з Україною у сфері житлово-комунального господарства. Тому «Проект розвитку міської інфраструктури – 2», який стартував в листопаді минулого року, складається з декількох субпроектів у сфері водопостачання, водовідведення та пілотного проекту з поводження з твердими побутовими відходами на комунальних підприємствах десяти міст. Спільно з комунальними підприємствами – учасниками проекту вже розроблено плани закупівель на підставі яких розпочато процес імплементації цього інвестиційного проекту», – сказала Діна Умалі-Дейнінгер.

«Такі інфраструктурні проекти є частиною реформ житлово-комунального господарства України і ми вдячні Світовому банку за постійну підтримку на шляху до підвищення якості та ефективності комунальних послуг, та сподіваємось на подальше розширення нашої співпраці», – зазначив Роман Чуприненко.

Нагадаємо, що «Проект розвитку міської інфраструктури – 2» планується реалізувати на 11 комунальних підприємствах 10 міст: Києва, Харкова,  Кіровограда, Житомира, Краматорська, Коломиї, Тернополя, Івано-Франківська, Черкас та Донецька до кінця 2020 року.

Фінансування проекту передбачає позику Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Фонду чистих технологій у сумі $350,0 млн. за ставкою лише 0,75% річних.

Портфель інвестицій Світового банку в Україні є одним з найбільших в регіоні Європи та Центральної Азії та має великі перспективи подальшого зростання.

22.01.2015

www.minregion.gov.ua