20.04.2024 10:37
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Підвищення тарифів на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – неминуче

Про те, чому вже незабаром може підвищитися тариф на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій неодноразово обговорювалося у рамках телепрограм, про це пишуть як місцеві, так і загальноукраїнські видання , адже з проблемою зіткнулися у всіх містах України. Здорожчання торкнеться як багатоповерхівок, що обслуговуються приватними підприємствами, так і тих, де створені ОСББ. Реалії свідчать, що зростання мінімальної заробітної плати наразі не відзначилося позитивно на рівні життя населення. Ударом для комунальної галузі стало також і суттєве здорожчання електроенергії, яка є однією із основних складових тарифу послуги з утримання будинків та споруд, і включає в себе освітлення сходових кліток, підвалів та електропостачання ліфтів. Нагадуємо, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 0,63 гривні, а вже від першого січня 2017 року вона становить 1,43 гривні. Нагадаємо, що дворічний графік підвищення тарифів на електроенергію для населення комісія затвердила ще в лютому 2015 року. Відповідно до нього з 1 березня 2017 року підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення до 1,68 грн / кВт.

Керівники підприємств, що обслуговують будинки і споруди та прибудинкові території вже провели розрахунок коефіцієнта зміни витрат проведений до «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №869 від 01.06.2011 року і у разі затвердження його виконавчим комітетом становитиме 1,85.  Питання підвищення квартплати обговорювалося під час двох комісій з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, також розрахунки підприємств надані для розгляду в управління економіки. Виходячи з ініціативи уряду, двірникам вже в січні мали підвищити заробітну плату майже вдвічі. Оскільки за січень підприємства вже оплачуватимуть працю своїх робітників за новими нормами, а тарифи ще не зросли, то різниця відобразиться збитковістю на обслуговуючих підприємствах.

Про болюче питання точилася мова у рамках програми “Про важливе”. Гостями програми були директор ПП “ТернопільКомсервіс” Юрій Вересюк, керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» Сергій Лупак та директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський. У рамках обговорення присутні зауважили, що очікують на відповідне рішення виконавчого комітету щодо підвищення квартплати.

Детальніше про особливості формування тарифу дивіться у відео-програми «На часі», що транслюється на телеканалі ТТБ, де проблему обговорювали деректор ПП “Східний масив” Михайло Дереворіз та керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» Сергій Лупак.