20.04.2024 08:33
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду реалізують у Тернополі

unnamed (19)Десятого лютого у сесійній залі міської ради Павло Савечко, завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, презентував програму термомодернізації житлового фоду, яку у Тернополі планують впровадити впродовж 2015-2020 років.

–           Відповідно до  «Угоди мерів» 2013 року міською радою прийнято План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Тернополя.  Згідно з Планом до 2020 року місто має  скоротити  енергоспоживання та викиди СО2 на 20%,  – пояснює фахівець. – На даний час найбільшими споживачами енергоресурсів є населення та                  КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго». У 2014р. споживання газу  КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго»

скоротилось до 65,0 млн. м3, а от споживання газу населенням є стабільно високим і навіть збільшується через прийняття в експлуатацію нових будинків з індивідуальним опаленням.

pavloЗа словами Павла Савечка, який напередодні дослідив ситуацію, середньостатистичні тепловтрати по м. Тернополю становлять більше 200 кВт* год / кв.м., що в декілька разів перевищує показники європейських країн. Фахівець розповідає:

–           Для прикладу, в ФРН почали будувати будинки пасивного енергоспоживання із тепловтратами лише 15 кВт* год / кв.м.

Для опалення пасивних будинків площею 4,5 млн. (еквівалент

площі житлового фонду м. Тернополя) необхідно лише 9,0 млн. м. куб

природного газу. Споживання природного газу для опалення

житлового фонду м. Тернополя становить аж 130,0 млн. м. куб. Через малу

енергоефективність будівель ринкова вартість споживання вищевказаної

«різниці» щорічно становить десь 650,0 млн. грн.

Враховуючи факти, озвучені фахівцями сектору енергозбереження,  27 січня цього року міська рада прийняла рішення про затвердження Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки.

–           Основним напрямком програми є скорочення споживання природного газу населенням та на об’єктах КП ТМ “Тернопільміськтеплокомуненерго”. Крім того програмою передбачено виділяти щорічно 3,0 млн. грн. для термомодернізації житлових будинків на умовах співфінансування 70% -30% (термін реалізації 2015-2020рр). Для її втіленнятакож буде залучено 15,0 млн. євро кредитних та грантових коштів ЄБРР для об’єктів                   КП ТМ “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

Для того, щоб долучитися до програми, мешканці повинні провести загальнобудинкові збори, під час яких визначити пріоритетні заходи. Після цього – замовити кошторисну документацію та подати усі папери в управління ЖКГ.

Дізнатися більше про Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки можна,  зателефонувавши до фахівців сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР за номером телефону 52 58 33.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР