26.04.2024 23:05
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Прийняття закону «Про житлово-комунальні послуги» сприятиме впровадженню енергоефективних заходів у житловому фонді

ofНайближчим часом у Верховній Раді України очікується розгляд проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк під час робочої наради членів ГС «Асоціація управителів житла» у режимі відеоконференції.

«До цього законопроекту є питання і з нашого боку, і з боку депутатів, і ми разом будемо відшліфовувати цей закон. У ньому мають бути враховані усі побажання та зауваження. Він повинен бути максимально прозорим, зрозумілим як для пересічного громадянина, так і для керівника підприємства. Ми його разом відпрацюємо так, щоб Рада прийняла цей закон і ми не мусили його змінювати багато років», — зазначив Едуард Кругляк.

Також учасники наради обговорили питання щодо включення у список осіб для компенсації частини коштів на обладнання та матеріали управителів та ЕСКО–компаній шляхом внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2011 р. № 1056.

За словами заступника Міністра, від централізованого теплопостачання в Україні опалюється близько 86 тисяч багатоквартирних будинків, які в основному були побудовані у 60-80х роках минулого сторіччя.

«Цієї зими ми побачили ситуацію, що навіть при нормальній подачі теплоносія від теплокомуненерго ціла низка панельних будинків першої серії, здебільшого побудованих у 60-х роках, не прогріваються і в квартирах температура часом не підіймається вище 16 градусів», — розповів Едуард Кругляк.

Саме тому питання термомодернізації та термосанації житлових будинків в Україні стоїть дуже гостро, зазначив він.

«Повинен бути комплексний підхід – недостатньо лише замінити вікна та встановити лічильники. Необхідно також робити модернізацію тієї котельні, яка обслуговує будинок. Йдеться як про повне утеплення будинків, так і про заміну теплотрас, старого обладнання, встановлення приладів обліку тощо», — наголосив Едуард Кругляк.

В реалізації цих заходів повинні бути задіяні як держава, так і комунальні підприємства, обслуговуючі компанії і самі мешканці таких будинків.

«У нас сьогодні управителями житлового фонду є  комунальні і приватні ЖЕКи, ОСББ, керуючі компанії. Є відповідні державні програми, відбувається пільгове кредитування на тепломодернізучі та енергоефективні заходи. Роботи дуже багато і до неї мають долучитися усі – від конкретного мешканця до проектної організації», — додав заступник Міністра.

В обговоренні взяли участь президент ГС «Асоціація управителів житла» Василь Ліман, голова Держенергоефективності Сергій Савчук, директор ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» Наталія Олійник, генеральний директор ТОВ «ДомКом Україна» Олена Шамал, директор ТОВ «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» Олег Чайковський та керівники керуючих компаній (управителі) з міст: Київ, Суми, Одеса, Бровари, Житомир, Кривий Ріг, Дніпропетровськ, Ромни, Харків, Кременчук, Обухів.