19.03.2024 07:18
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Прийнято закон, яким відтерміновано введення в дію окремих положень закону про житлово-комунальні послуги та застосування штрафних санкцій за надання послуг тепло та водопостачання без комерційного обліку

7 червня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Розділу IV “Прикінцеві та перехідні положення Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” щодо термінів застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного обліку та до Розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про житлово-комунальні послуги” щодо уточнення порядку введення в дію Закону» (законопроект №8424 від 04.06.2018).
Обґрунтування необхідності на законодавчому рівні врегулювати відтермінування ведення в дію положень вищеназваних законів читайте на нашому сайті.
Про необхідність відтермінування неодноразово заявляла Асоціація міст України, зокрема, під час засідання Правління АМУ за участі Прем’єр-міністра України В.Гройсмана 21 травня 2018 року, на засіданнях та робочих нарадах Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, під час засідання Секції АМУ з питань ЖКГ в Тернополі 17-18 травня 2018 року, у зверненні до Віце-прем’єр-міністра України Г.Зубка.
З метою вирішення цієї проблеми, у Верховній Раді України було зареєстровано одразу кілька законопроектів:
  •  №8424 від 04.06.2018 (автори – народний депутат України А.Бабак та група народних депутатів);
  • №8428 та №8429 від 05.06.2018 (автори – представник Голови АМУ у Парламенті народний депутат України О.Продан та група народних депутатів).
Законопроект №8424 був розглянутий 6 червня на засіданні  парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. У ході його обговорення було внесено кілька уточнюючих змін. Перший заступник Виконавчого директора АМУ Я.Рабошук зазначив, що більш прийнятними для органів місцевого самоврядування є законопроекти №8428 та №8429, але враховуючи терміновість вирішення проблеми, АМУ підтримуватиме прийняття законопроекту №8424. Комітет вирішив підтримати прийняття законопроекту №8424 та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.
Завдяки активній позиції Комітету, зокрема, першого заступника Голови Комітету, народного депутата України Д. Андрієвського, розгляд законопроекту № 8424 було включено до порядку денного засідання Верховної Ради України 7 червня.
Під час обговорення законопроекту в сесійній залі за його прийняття висловилися представники всіх фракцій. Представник Голови АМУ у Парламенті народний депутат України О.Продан у виступі сказала, що вона зареєструвала схожі за змістом законопроекти, покликані врегулювати проблемні питання, але враховуючи необхідність нагального вирішення проблеми, підтримує законопроект №8424 і закликає депутатів голосувати за нього.
Асоціація міст України щиро дякує народним депутатам України за ухвалення Закону, який дасть можливість вирішити проблемні питання у сфері житлово-комунального господарства.