19.04.2024 13:08
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивною необхідністю

kvytantsiyaПідвищення тарифів на житлово-комунальні послуги зачіпає інтереси не лише пересічних громадян, а й кожне підприємство галузі. За даними галузевої статистичної інформації, за 2014 рік підприємства отримали збитки у сумі 3,0 млрд. гривень. Найбільші збитки у підприємств комунальної теплоенергетики – 1,9 млрд. грн., а також водопровідно-каналізаційного господарства – 0,9 млрд. гривень. Про це повідомила начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська в редакції «Укрінформу» під час прес-конференції на тему «Все про підвищення тарифів».

Зокрема, вона відповіла на питання щодо причин та економічної обґрунтованості перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, соціальної підтримки держави в умовах підвищення тарифів, а також проаналізувала структуру вартості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, рівень сплати населенням за послуги ЖКГ та роз’яснила ситуацію щодо можливих санкцій проти неплатників.

«Враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміну рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивною необхідністю», – сказала Наталія Хоцянівська.

За її словами, згідно з вимогами чинного законодавства, виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.

«На сьогодні таким уповноваженим органом є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та органи місцевого самоврядування. Тобто рішення про підвищення тарифів може прийматися лише цим уповноваженим органом», – акцентувала Наталія Хоцянівська.

На її думку, за сьогоднішніх умов господарювання основними причинами перегляду тарифів є ряд факторів. До прикладу – особливості структури витрат комунальних підприємств, їх надзвичайна залежність від вартості енергоносіїв та мінімальної заробітної плати.

«Основними складовими тарифів на послуги з теплопостачання є енергоносії (газ, електроенергія) – до 60%, заробітна плата – до 20%; тарифів на послуги водопостачання  – електроенергія – 30%, заробітна плата – 35%. При чому вартість цих складових тарифів постійно зростає з незалежних від підприємств причин», – поінформувала начальник Управління.

Перегляд тарифів зумовило й тривале стримування зростання тарифів у минулих роках. «У багатьох населених пунктах України тарифи на житлово-комунальні послуги не переглядалися протягом декількох років, хоча для цього були всі об’єктивні підстави. У результаті тарифи на житлово-комунальні не покривали фактичної собівартості послуг», – зауважила Наталія Хоцянівська.

Вона підсумувала, що «незмінні протягом декількох років тарифи на житлово-комунальні послуги та дефіцит бюджетних коштів для відшкодування різниці між економічно обґрунтованими витратами та чинними тарифами спричинили значне погіршення фінансово-економічного стану підприємств житлово-комунального господарства і, як наслідок, якості послуг, що надаються населенню. Проте в умовах перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги Урядом передбачено ряд заходів, спрямованих на посилення соціального захисту населення. Тому підвищення тарифів не має позначитися на малозабезпечених верствах населення».

18.03.2015

www.minregion.gov.ua