29.03.2024 03:47
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Прибрати політику, провести термомодернизацію – іншої альтернативи немає

premПро це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко відкриваючи Форум енергоефективного партнерства.

«Цей шматок мінеральної вати – це та ж сама броня, яка сьогодні є на наших танках, на фортифікаційних спорудах. Це та броня, яка може захистити національну безпеку в питаннях тепломодернізації і енергоефективності. Це те, що дозволить нам зменшити споживання російського газу, бути менш енергозалежними і більш впевненими, що ми самодостатня незалежна держава», – звернувся Геннадій Зубко до учасників, демонструючи один із матеріалів, які використовуються для утеплення будівель.

«Зараз не потрібно применшувати роль енергоефективних заходів і потрібно прибрати в сторону політику. Потрібно зосередитись і зрозуміти, які кроки  зробити разом місцевому самоврядуванню і уряду в цьому напрямку», – зазначив він.

«В свій час прем’єр Ізраїлю Голда Меїр, відповідаючи на запитання як такій маленькій державі вдалося здолати військову агресію, відповіла: «У нас була секретна зброя – відсутність альтернативи». У нас в Україні зараз немає іншої альтернативи, ніж провести модернізацію та енергоефективні заходи», – наголосив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра України, «Уряд запропонував мотивацію споживачів впроваджувати облік та отримувати справедливі обсяги по справедливим цінам». «Запущено цільову програму по енергоефективності, яка передбачає 340 млн. грн. на виплати компенсацій по придбанню «негазових» котлів, утеплення будинків, заміну вікон», – нагадав він.

«Цей процес вже розпочався – 14 ОСББ вже звернулися за такими компенсаціями», – сказав він.

«Другий напрямок роботи – це розробка моделі фонду енергоефективності, в який можна буде залучати кошти і надавати їх на проведення термомодернізації», – зауважив Геннадій Зубко.

За його словами, не менш важливим в проведенні енергоефективних заходів є прийняття закону про співвласників багатоквартирних будинків, які відтепер самостійно можуть приймати рішення, залучати кошти, проводити такі заходи.

 

«Важливо також, щоб і місцеве самоврядування долучилося до проведення таких заходів і міжнародні фінансові організації», – підкреслив Віце-прем’єр-міністра України.

Прес-служба Віце-прем`єр-міністра України