19.04.2024 11:26
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Особливості будівництва нових мікрорайонів обговорили під час засідання комісії

Про особливості проведення комунікацій та будівництва шляхопроводу та інші важливі моменти розвитку інфраструктури нових мікрорайонів, будівництво яких розпочалося у Тернополі, йшлося під час засідання комісії щодо будівництва об’єктів інфраструктури у сферах шляхово-мостового господарства, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, благоустрою, освітлення, озеленення та ін. у нових мікрорайонах (Північному, Мікрорайон № 6 та ін.)

Участь у засіданні під головуванням заступника міського голови з питань інфраструктури Владислава Стемковського взяли фахівці відділу інженерно-транспортної інфраструктури управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології,  відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради, проектант ТОВ «НТ ДОРБУДПРОЕКТ» (за згодою). Під час засідання про перспективи спорудження мікрорайонів йшлося у доповідях архітекторів – Сергій Гора (головний архітектор детального плану «Північний») та Ігор Гордій (головний архітектор детального плану «Мікрорайон №6»).

Нагадаємо, що містобудівну документацію “Детальний план території мікрорайону “Північний” було затверджено на одній з сесій міської ради. Тоді ж присвоїли назви новим вулицям, відтак у місті з’явиться чотири нових вулиці: І. Пелиха, Ю. Іллєнка, Героїв Чорнобиля і М. Липинського. У рамках забудови мікрорайону буде продовжено існуючі вулиці –  Овочеву, Яреми, Смакули і Київську. Як зауважив головний архітектор творчо-виробничого підприємства “Тернопільархпроект” Сергій Гора, у мікрорайоні планують побудувати нові школи та дитсадки.

За словами архітектора, територія нового мікрорайону має 77 га. Кількість населення у перспективі – 18 тис. Передбачено побудувати тут дві школи та три дитсадка, а також облаштувати спортивні зони. Варто додати, що сьогодні територія вже активно забудовується.

«Мікрорайон №6» обмежується вулицями 15 Квітня, Академіка Сахарова, Академіка Корольова, Підволочиське шосе.

Частково ця територія вже забудована, а детальний її план з метою деталізації рішень Генерального плану міста Тернополя та уточнення окремих його положень, пов’язаних з розміщенням житла і інших об’єктів містобудування, розробив архітектор Ігор Гордій.

На незабудованій території мікрорайону вздовж Підволочиського шосе є ділянки для будівництва об’єктів міського значення – торгово-розважального центру та автовокзалу. Зі східної сторони продовження вулиці Корольова до Підволочиського шосе розташована велика стоянка легкових автомобілів та TIR, яка призначена для будівництва багаторівневого паркінгу для легкових автомобілів жителів мікрорайону.

На вільних територіях архітектор пропонує звести житлові будинки, весь набір обслуговуючих громадських будівель, в тому числі навчально-виховний комплекс з дитсадком і початковою школою, торгово-розважальний центр зі спортивними залами та басейном, релігійні будівлі, автовокзал, гаражі і автостоянки тимчасового і постійного зберігання для жителів мікрорайону та багаторівневий паркінг

У рамках засідання обговорили також необхідність першочергового будівництва об’єктів інфраструктури, приблизну вартість об’єктів інфраструктури та пропозиції щодо залучення третіх осіб для участі у фінансуванні спорудження об’єктів інфраструктури.

До слова, нові мікрорайони у Тернополі востаннє будували два десятки років тому.

Тернопіль житлово-комунальний