20.04.2024 01:20
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Олег Соколовський відкрив свою душу

sokolovskyy_vystavka_03В Українському домі “Перемога” 24 лютого відкрито виставку “Звеличений захопленням”, присвячену індіанській культурі. Усі експонати надав із особистої колекції заступник начальника управління житлово-комунального господарства Олег Соколовський.

Захопився він індіанською культурою ще в першому класі, після перегляду фільму “Вірна рука – друг індіанців”. Як зазначає Олег Іванович: “Після того, як почав досліджувати і пізнавати цю культуру, прийшло і глибше розуміння та усвідомлення української культури і традицій”.
За словами автора колекції, ціна оригіналу томагавка індіанців в музеї розпочинається з 50 тисячі доларів, а одне перо орла на ринку коштує приблизно 100-150 доларів.

“Тут зібрана культура північно-американських індіанців. Експонати виготовляють наші українські умільці. Як правило, над створенням однієї речі працює десять осіб. Один із томагавків спробував зробити сам, але доводили до вдосконалення уже професіонали. Повертаючись до автентичності експонатів, хочу сказати, якщо рукоять зброї індіанців треба зафарбувати кров`ю бика, то це роблять так, як має бути. У моїй колекції є такі автентичні індіанські речі, привезені з Америки”, – додав Олег Соколовський.

Індіанці вели переважно кочівний спосіб життя. Це позначилося і на предметах щоденного вжитку. Наприклад, тамагавк відігравав роль зброї, знаряддя праці і люльки. Також в експозицію пан Соколовський включив інструмент для виклику дощу та калатальце для лікування нежиті. “У своїй колекції я хотів би більше мати саме шаманських речей, оскільки кожна з них sokolovskyy_vystavka_04.resizedвиготовлялася з особливим підходом. Для того, щоб вилікувати ту чи іншу хворобу, шаман виготовляв певне знаряддя із врахуванням біоритмів людини, – ділиться Олег Іванович. – Загалом кожна риска, малюнок на одязі чи зброї мають певний зміст. Якщо індіанець щось чіпляв на себе зайве і ним не здобуте, то його відразу вбивали”.

Автор колекції зізнається, що має багато друзів-індіанців, які розділяють його захоплення, з якими листується, зустрічається, обмінюється раритетами. Індіанці час від часу відвідують Україну, зокрема центральний клуб шанувальників ініданської культури в Харкові.
Насамкінець Олег Іванович зазначив: “Організувати подібну виставку мене спонукав Олександр Смик. Цією експозицією я відкрив свою душу тернополянам”.
На всіх, хто прийшов на відкриття виставки, очікував приємний сюрприз від управління культури і мистецтв міської ради – перегляд фільму українського виробництва “Той, хто пройшов крізь вогонь”. Кінострічка відтворює реальну історію нащадка козацького роду, який під час Другої світової війни потрапив до німецького полону. Пройшовши чимало випробувань, головний sokolovskyy_vystavka_01.resizedгерой Іван Дідока опиняється в індіанському племені в Канаді, де і отримує своє друге ім’я – “Той, хто пройшов крізь вогонь”.

Потрібно зазначити, що це перший український фільм, від перегляду якого отримуєш моральне задоволення. В центрі сюжету українець, який з гідністю долає всі перешкоди. В цьому допомагають йому єдність із своєю культурою і мудрість предків.

Автор – Яніна Чайківська

“Тернопіль вечірній”, 01 березня 2012 року