19.04.2024 19:08
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Міфи про закон «Про комерційний облік»

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Його мета – привести ринок надання житлово-комунальних послуг в Україні у цивілізований стан, сприяти енергозбереженню, а відтак – і енергетичній незалежності нашої країни. Проте, після оприлюднення нового закону навколо нього з’явилося чимало домислів і чуток.

Сайт teplo.gov.ua спільно з Проект USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” підготували кілька найпоширеніших “міфів”, аби їх спростувати та довести, що закон «Про комерційний облік» є надзвичайно корисним та необхідним нашій державі.

 Один із головних міфів – наче б то закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників.

? Насправді, якщо говорити про багатоквартирні будинки, то закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) і вузли розподільного обліку (квартирні).

Вузол комерційного обліку слугує для вимірювання обсягу всієї теплової енергії/води, спожитої у будівлі. Тобто, саме за показаннями його приладів обліку визначатиметься, скільки всього теплової енергії чи води спожили всі споживачі в будівлі. Цей обсяг необхідно “розподілити” між споживачами в будинку – тобто, визначити, хто скільки послуг спожив і скільки повинен за них заплатити. Саме для цього і використовуватимуться квартирні лічильники.

Закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, буде розподілятися між споживачами пропорційно до показань квартирних лічильників. Завдяки такому підходу знімається проблема “різниці в показаннях” (різниця між сумою показань квартирних лічильників і показаннями будинкового внаслідок різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоків води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан.

Отже, закон і надалі передбачає використання показань квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги.

Урядовий портал