24.04.2024 01:38
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Мінрегіон підготував законопроекти, спрямовані на якісну зміну відносин в ЖКГ

=kistionДосягнення європейських стандартів життя та формування стандартів, нормативів та вимог з надання житлово-комунальних послуг з послідовним доведенням їх до вимог ЄС – одне з основних завдань, що стоять перед Мінрегіоном.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон в ході Міжнародної конференції «Стратегічні напрямки розвитку ринку управління багатоквартирними будинками в Україні», яка відбулася 19 лютого в Києві.

«Реалізувати це завдання можна, в першу чергу, сформувавши ефективного власника в багатоквартирному житловому будинку як кінцевого споживача комунальних послуг. Також необхідно запровадити ринкові взаємовідносини між всіма суб’єктами господарювання, які працюють на ринку виробництва, транспортування і споживання комунальних послуг», – зазначив Володимир Кістон.

Він нагадав, що Міністерством спільно з представниками громадських організацій, міжнародних експертів, Асоціації міст України розроблені законопроекти «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні послуги».

«Це базові законопроекти, які дадуть поштовх руху реформ перебудови відносин, економіки в житлово-комунальному господарстві. Законопроектами передбачається вільний вибір співвласниками форми, способу управління та створення ринку послуг з управління, можливість співвласників багатоквартирного будинку самостійно визначати управителя будинку – заміна ЖЕКу в сучасному розумінні», – сказав перший заступник Міністра.

Володимир Кістіон також зауважив, що для ефективного розвитку галузі необхідно створити дієві механізми залучення інвестицій та забезпечити правову основу можливості повернення таких інвестицій.

 

www.minregion.gov.ua