24.04.2024 20:59
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Мінрегіон продовжує роботу зі створення нормативної бази щодо підвищення енергоефективності будівель

1398_energoeffektivnostУ Мінрегіоні триває робота над створенням нормативної бази щодо підвищення енергоефективності будівель та споруд. На сьогодні підготовлено проект Закону України «Про енергоефективність будівель». Також розроблено цілу низку ДБНів та ДСТу, якими буде введено більш жорсткі вимоги до допустимих тепловтрат на опалення будинків.

Про це сказав начальник відділу енергозбереження в сфері житлово-комунального господарства  Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Роман Радченко під час круглого столу «Стратегічні цілі та пріоритетні напрямки енергоефективності та відновлювальної енергетики на 2016-2020 рік», організованого Українським союзом промисловців та підприємців та Держенергоефективності.

Також, за його словами, Міністерство спільно з Держенергоефективності та проектами міжнародної технічної допомоги продовжує працювати над створенням Фонду енергоефективності. Завданням цього Фонду буде залучення донорських коштів та міжнародної фінансової допомоги для підтримки проектів з енергоефективності та енергозбереження в Україні. Також, модель роботи Фонду дає змогу залучити до фінансування проектів енергоефективності дешеві та довгі кредитні ресурси, донорські та державні фінанси на компенсацію витрат на заходи з енергоефективності, а також зекономлені субсидії на житлово-комунальні послуги.

Завдяки цьому через 3 — 5 років економія газу становитиме близько 1 млрд кубометрів на рік і буде створений новий ринок енергоефективних заходів динамічною річною ємністю до 1,5 млрд євро», — зазначив Роман Радченко.

Він наголосив, що Мінрегіон формує та координує державну політику у сфері енергозбереження, ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів і відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива. «Ми зацікавлені у співпраці з місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, профільними об’єднаннями, союзами та асоціаціями, громадськими організаціями щодо розвитку енергозбереження та енергоефективності, оскільки спільні виваженні кроки та стратегічне бачення в цьому напрямку можуть принести необхідний результат», — сказав він.