25.04.2024 01:39
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Минулі вихідні були особливо складними для комунальників

Іванна Кархут, двірник ПП «Східний масив», у підприємстві працює вісім років, розповідає, що традиційно вийшовши на роботу третього лютого на шосту годину ранку, не змогла якісно виконати свою роботу: оскільки падав дощ, пісок, яким посипала прибудинкові території, змивався.

  • Минулі вихідні були дуже складними у зв’язку з тим, що дощові опади не лише змивали посипальні матеріали, але й провокували утворення ожеледиці. Вийшовши на роботу о шостій ранку в п’ятницю я зіткнулася з чималою проблемою – дощ змивав пісок, яким я посипала прибудинкові території. В той день було затрачено на посипання близько шести тон піску! Також двірники здійснювали посипання сіллю, але вода розчиняла сіль і  також змивала її, утворюючи струмочки у льоді. Хоч падав дощ, та все ж поверх постійно утворювалася кірка, тому усі двірники підприємства приступили до збивання льодового покриву при входах до під’їздів будинків, які обслуговує наше підприємство, льодоколами. Попри те, що збивали лід фактично до чорноти, витратили чимало солі та піску, все- одно було «скло». Впродовж вихідних працювали майже всі двірники ПП «Східний масив», та погода дуже заважала нам забезпечити комфортні умови для пересування наших мешканців. Посипали і доріжки і прибудинкові території по декілька разів щодня. Мабуть, найбільш слизько було у неділю. Хоч наші працівники здійснювали посипання, але доводилося людей, що йшли з церкви, переводити через доріжку, оскільки пісок просто не затримувався на льоді.

До слова, жінка прибирає будинки на проспекті Степана Бандери, 72, 76, всього – сім під’їздів. Як розповідає жінка, з тою ж проблемою зіткнулися й інші колеги, які були змушені посипати фактично безрезультатно двори та доріжки від шостої до восьмої години ранку. Коли температура повітря стала плюсовою, а дощ припинився, пісок і сіль зробили свою справу. Боротьба із ожеледицею продовжилася і в суботу, і в неділю: впродовж вихідних всі двірники ПП «Східний масив» були на роботі. Міжквартальні проїзди посипали механізовано – за допомогою піскорозкидача.

Як розповідає заступник директора ПП «Східний масив» Надія Пенкна, ще восени у комірчинах двірників заготовується посипальна суміш. Дещо важче з цим у центральних будинках, де комірчин нема

  • У п’ятницю та суботу на території, яку обслуговує ПП “Східний масив”, працювало 44 двірники, у неділю – 36, бо не змогли дістатися двірники, які живуть не у Тернополі. Найважчим днем виявилася неділя, посипали піском та сумішшю не лише двірники, але й наші майстри, які всі вийшли на роботу, – каже Надія Пенкна. – Така погода буває нечасто, не багато випадків можу згадати за останні роки. Була ожеледиця після дощу і минулого року, але не настільки сильно, як цього року. Тому докладаємо всіх зусиль, щоб запобігти травматизму наших мешканців, намагаємося підсипати не лише доріжки, але й стихійні стежки, якими люблять користуватися жителі «Східного». Та, на жаль, не всі зусилля були виправданими – пісок вкривався водою і ховався під шаром льоду.

Ускладнювало роботу також те, розповідає Надія Пенкна, що працівники промокли до нитки, мокрим було і взуття, однак при цьому продовжували працювати. Про відпочинок не йдеться: починаючи з 02.00 год. 7 лютого у Тернополі очікуються сильні снігопади. Тернопільські комунальники готуються до стихії, адже, за прогнозами Гідрометцентру, у місті випаде майже місячна норма снігу.

У зв’язку з очікуванням стихії, у Тернополі оголошується «зелений рівень» системи оповіщення. Тому завтра, 7 лютого, тернополян просять утриматися від пішохідних прогулянок та не користуватися приватним транспортом. Адже комунальна техніка буде працювати у посиленому режимі, тому такі дії пришвидшать процес ефективного очищення міста від снігу.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський каже, що у Тернополі спостерігаються стійкі погодні аномалії. Саме тому на вулиці фіксується аномальна спека влітку, дощ при мінусовій температурі взимку та сильні снігопади.

Управління житлово-комунального господарства,  благоустрою та екології ТМР