29.03.2024 02:29
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

“Клаптикове” утеплення: чим це загрожує будинку

utepl-5Зовнішні фасади багатоквартирних будинків з “точковим” утепленням помешкань – часті реалії українських міст. У такий спосіб мешканці начебто намагаються не випускати тепло на вулицю і завдяки “подвійним стінам” зберігати його в квартирі. Однак фахівці наголошують: “клаптикове” утеплення – шкідливе. Чому? Про це далі.

Нерідко причиною неповного утеплення фасаду будинку є самі мешканці, котрі не мають взагалі бажання “утеплюватися”, відтак решті жителів нічого іншого не залишається, як самостійно робити свою оселю теплою. У такому випадку, стверджують фахівці, – це питання виняткового комфорту окремої квартири. Аби мати повноцінний ефект від зовнішнього утеплення й уникнути тріщин на фасаді будинку згодом, мешканцями багатоповерхівки варто згуртуватися й утеплити будинок комплексно, тобто або всіх квартир, або хоча б на одному стояку будинку. Лише у такому випадку втрати тепла можна справді скоротити до 40 відсотків.

Як утеплюють?

Найпоширенішим способом утеплення фасаду є метод скріпленої ізоляції або скріпленого фасаду. Тобто зовнішню стіну будівлі утеплюють пінопластом або мінеральною ватою із подальшим оштукатурюванням чи фарбуванням поверхні. З метою дотримання пожежної безпеки високі багатоповерхівки варто утеплювати лише негорючим матеріалом – мінеральною ватою. Якщо будинок не вищий за 9 поверхів – повинні встановлюватися негорючі перемички. Обрамлення навколо вікон та дверей має бути також з негорючого матеріалу.

Для якісного утеплення важливо пам’ятати простий принцип: житло має бути утеплене по всьому периметру. В іншому випадку локальна теплоізоляція фасаду багатоповерхового будинку матиме неприємні наслідки.

Комплексне чи “клаптикове”?

Як відзначив в коментарі сайту “24” Дмитро Левицький, юрист Інституту місцевого розвитку, шкодою від клаптикового утеплення є зіпсований архітектурний вигляд будинку та низька якість робіт, адже утеплення методом промислового альпінізму в більшості випадків не дозволяє виконавцям робіт дотримуватися технології. Неефективність “клаптикового” утеплення полягає й в тому, що тепло надалі втрачається через сусідні неутеплені квартири, а також відбувається прискорений знос будинку: на стику утепленої та неутепленої квартир є різкий перепад температур, внаслідок чого в стіні з’являються мікротріщини.

Порівняти комплексне та клаптикове утеплення пропонує проект USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”. За їх словами, якщо при першомутепло не “втікає” до неутеплених сусідських квартир через стіни, підлогу, стелю, то при “клаптиковому” тепло й надалі гріє не оселю, а вулицю через сусідні неутеплені квартири.

У випадку комплексного утеплення стіни більше не сиріють, на них не утворюється пліснява й грибок, вони менше руйнуються від дощу та снігу, перепадів температури; у випадку клаптикового утеплення внаслідок неправильних технологічних рішень залишаються так звані “містки холоду”. Через них утворюється пліснява та грибок. Також на стику утепленої й неутепленої квартир за екстремальних температур можливі деформаційні процеси. Особливо шкідливе “неповне” утеплення на панельних будинках.

Окрім того, що “клаптиковий” будинок має неестетичний вигляд, внаслідок неправильної ізоляції це ще й призводить до грибка, погоджується експерт групи “Реформа енергетичного сектору” Реанімаційного пакету реформ Андрій Зінченко. Наприклад, якщо утеплена південна стіна, а на дворі літо – стіна буде сильно прогріватися. За словами експерта, під утепленою частиною нагрівання буде набагато менше. Відтак різниця температур може сягати 50-60 градусів, причому цей перехід надто різкий.

Це призводить до мікротріщин безпосередньо в плиті або власне у шві. Якщо з’являються мікротріщини, драма утеплення “продовжується” восени – коли там збирається конденсат, водичка, яка зимою замерзає і тріщини дещо розширюються,
– пояснює Зінченко.

І додає: якщо так триватиме декілька сезонів поспіль – цілком ймовірно, що треба буде вкладати уже додаткові кошти в ремонт стіни чи шва.

Водночас, якщо комплексне утеплення вимагає великої кількості матеріалів та передбачає значний обсяг робіт, однак ви маєте шанси отримати вигідні пропозиції від виробників, то при частковому утепленні – продавці матеріалів і виконавці робіт не зацікавлені надавати знижки, “економія” відбувається за рахунок зниження якості.

Зрештою, на комплексне утеплення діє програма державної підтримки енергозбереження: повернення від 40 до 70% коштів, вкладених у матеріали. На“клаптикові роботи” державна програма компенсації частини тіла кредиту на енергоефективні заходи не поширюється.

Що робити?

Як наголошує енергетичний експерт Марія Яковлєва, “клаптикове” утеплення розбалансовує тепловий баланс будинку й впливає на все його оздоблення. За її словами, будинок треба утеплювати повністю. Згідно Закону України “Про об’єднання громадян”, тепер мешканці багатоквартирних будинків повинні або створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, або вибрати собі управителя (в іншому разі його призначить міська рада).

Законом передбачено, що управителю або голові ОСББ довіряється вирішення питань стосовно будинку. І якщо на загальних зборах мешканці приймають рішення утеплювати будинок, а декотрі сусіди не погоджуються – все одно вони отримують рахунки. За законом, якщо такі “неініціативні” мешканці їх не сплатять, то питання можна вирішувати через суд.

Таку думку підтверджує і Левицький. Самовільне утеплення, переконує він, – незаконне, адже це самостійна зміна вигляду фасаду будинку. За проведення “клаптикового” утеплення власник квартири та виконавці таких робіт можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Залежно від конкретних обставин, до них можуть бути застосовані такі санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення:

Стаття 96 “Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва” – штраф до 5950 гривень. Протокол про адміністративне правопорушення складає відповідна посадова особа відділу (управління, департаменту) державного архітектурно-будівельного контролю виконкому, а справу розглядає керівник такого відділу (управління, департаменту).

Стаття 150 “Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями” – штраф до 51 гривні. Протокол про адміністративне правопорушення складає посадова особа, уповноважені на те виконавчим комітетом. Справу розглядає адміністративна комісія при виконкомі.

Стаття 152 “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів” – штраф до 1700 гривень. Протокол про адміністративне правопорушення складає посадова особа, уповноважені на те виконавчим комітетом. Справу розглядає адміністративна комісія при виконкомі.

При цьому слід пам’ятати, що сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунути саме порушення – в тому числі демонтувати “клаптикове” утеплення.

Згода утеплюватися всіх мешканців не потрібна, підкреслює юрист, треба прийняти рішення більшістю голосів – 2/3 голосів співвласників у будинку ОСББ або більше 3/4 голосів співвласників у будинку без ОСББ.

“Тепла” допомога

Наразі існують цілі програми фінансової підтримки тих, хто прагне зробити свої багатоповерхівки енергоефективними й заощаджувати при цьому на компослугах.

Приміром, державна програма “Теплі кредити” для ОСББ, яка передбачає комплексне утеплення будинку. Як працюють “теплі кредити” ми уже писали в матеріалі “Як повернути собі гроші за утеплення будинку: покрокова інструкція”. Щоправда, урядова програма допомоги населенню при утепленні житла на деякий час була призупинена. Однак від 6 жовтня 2016 року державні банки “Ощадбанк” та “Укргазбанк” знову почали видавати “теплі кредити”. Для українців, які хочуть утеплити власне житло, уряд відшкодовує 40% витрат для ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. А для тих, хто отримує субсидії – до 70%.

Мещканцям слід звернутися до Державного агентства з енергоефективності, причому це можна безпосередньо через кол-центр. Уповноважена особа представляє звернення, заповнивши форму. Агентство надає консультацію – до якого банку звернутися. Причому банки для кожного окремого випадку надають різні терміни кредиту, можуть також відрізнятися як відсотки, так і суми наданого кредиту.

В банк ви звертаєтеся як ОСББ – оформлюєте кредит, затверджуєте матеріали та перелік робіт, які виконуватимете. Із нюансів: є певні обмеження по сумі на одну квартиру – в залежності від того, який банк обрати. Після цього ви отримуєте кредитні кошти, утеплюєтеся, надаєте акт виконаних робіт, котрі приймає банк та віддає їх в Держенергоефективності. Агентство є розпорядником бюджетних коштів, отримавши ваші документи воно упродовж двох місяців надсилає ту частину компенсації, яка передбачена законом, безпосередньо з державного бюджету.

В залежності від того, в якій області ви живете, місцева влада також долучається до цієї програми. Наприклад, у Київській області компенсують певну частину відсотків по кредиту. Наприклад, 23-відсотковий кредит – компенсація 20%. Тобто за кредит ви сплачуєте лише 3%,
– зазначає Яковлєва.

Програма передбачає, окрім зовнішнього утеплення фасаду, заміну вікон на енергоощадні, встановлення вузлів обліку, модернізацію освітлення тощо. Усе залежить від того, чи вистачить кредитної суми саме для вашого будинку. Адже всі розрахунки виконуються по конкретному будинку, виходячи з його стану, потреб та можливостей.

Тому, запевняють експерти, вихід досить простий: домовлятися з сусідами, утворювати ОСББ та утеплюватися усім будинком. Бо якщо квартира це приватна власність – то зовнішній фасад будинку, прибудинкова територія, горище, підвал чи сходовий майданчик – спільні для усіх мешканців. І комфортно, тепло та енергоефективно на цих житлових локаціях має бути усім мешканцям.

Джерело: 24 Канал