28.03.2024 17:55
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Квартирні прилади обліку значно заощадять сімейний бюджет

lichЯк суттєво зекономити кошти в  умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги? На це питання сьогодні відповідала в ефірі телеканалу «Київ» Наталія Хоцянівська, начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Вона нагадала, що тарифи на теплову енергію з 1 липня минулого року переглянуто в середньому на 40%. Крім того, в середньому на 60% було підвищено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

«Середній тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення по Україні для населення становить 8 грн. 59 коп., зокрема для киян – 7 грн. 466 коп. Іншими словами, за відро води ми з вами сплачуємо менше 8 копійок», – розповіла Наталія Хоцянівська.

Вона зауважила, що саме через відсутність квартирних приладів обліку для багатьох мешканців вартість комунальних послуг стає значною частиною сімейного бюджету та навела приклад розрахунку.

«Згідно соціальних нормативів, споживання однією людиною холодної води складає 2,4 м3. Цей норматив встановлено на підставі дослідження понад 50 тисяч домогосподарств у різних регіонах України та погоджено Міністерством охорони здоровя. Тобто людина в середньому використовує 2,4 м3 на місяць, що підтверджують прилади обліку. Якщо рахувати за тарифом у місті Києві на водопостачання та водовідведення у розмірі 7,466 грн. за м3 , отримуємо 17 грн. 92 коп. на місяць. Але якщо у вас не встановлені лічильники, то ви отримаєте рахунок за 5,5 м3 – це санітарна норма, встановлена Київською адміністрацією, – за що сплачуєте 41,1 грн., тобто майже в 2,5 рази більше. Якщо встановлено будинковий лічильник, але відсутні квартирні прилади обліку, то платимо 82,13 грн., або більше ніж в 4,5 рази», – зазначила Наталія Хоцянівська.

Начальник профільного Управління поінформувала також про стан розрахунків населення за спожиті житлово-комунальні послуги. За її інформацією, у 2014 році було нараховано 39,5 млрд. грн. комунальних послуг, сплачено населенням 36,4 млрд. грн. або 92,2%. Що ж до рівня розрахунків, то він по Києву та регіонах значно відрізняється.

«Населенням Вінницької, Івано-Франківської, Рівненської та Хмельницької областей у грудні 2014 року сплачено понад 100% вартості комунальних послуг, при цьому кияни сплатили лише 70,8%. Якщо проаналізуємо рівень середньої заробітної плати у грудні, то у м. Києві він склав 6414 грн., у Вінницькій області – 3244 грн., або вдвічі нижчий від Києва. При цьому рівень сплати за комунальні послуги вінничанами становить 108%, мешканцями Хмельницької області – 105% при середній заробітній платі 3418 грн.», – зазначила Наталія Хоцянівська.

Вона наголосила, що питання рівня розрахунків за комунальні послуги сьогодні знаходиться в площині взаємовідносин між споживачем та виконавцем цих послуг та організаційних заходах органів місцевого самоврядування.

04.03.2015

www.minregion.gov.ua