29.03.2024 01:26
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Кабмін запустив роботу Фонду енергоефективності

Кабінет міністрів схвалив низку документів, необхідних для запуску Фонду енергоефективності.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду.

Зокрема, Кабмін схвалив:

постанову “Про затвердження Типового договору з незалежним членом наглядової ради державної установи „Фонд енергоефективностіˮ;

постанову “Про затвердження Положення про Наглядову раду державної установи “Фонд енергоефективностіˮ;

постанову “Про затвердження Методики розрахунку економії енергії в результаті здійснення заходів з енергоефективності, які фінансуються державною установою “Фонд енергоефективностіˮ;

постанову “Про затвердження вимог щодо професійної компетенції та ділової репутації посадових осіб державної установи “Фонд енергоефективностіˮ;

розпорядження “Про схвалення основних напрямів діяльності державної установи “Фонд енергоефективностіˮ.

На заходи з енергоефективності та енергомодернізації виділено значні кошти: частина коштів, які знаходяться у Державному фонді регіонального розвитку, кошти, передбачені на “теплі” кредити, кошти Фонду енергоефективності.

“Цього року до Державного фонду регіонального розвитку спрямовано 6 млрд грн, частина з яких передбачена на заходи з енергоефективності та енергомодернізації, також на ці заходи передбачено 2 млрд грн, із яких 400 млн – на “теплі кредити”, – повідомив прем’єр міністр Володимир Гройсман.

За його словами, ціни та тарифи на комунальні послуги можна зменшити завдяки заходам з енергозбереження та енергоефективності.

“Ключове питання – скільки ми споживаємо. Треба модернізувати котельні, відремонтувати труби, щоб запобігти понаднормовим втратам. В рамках децентралізації до регіонів спрямовано більше 100 млрд грн, які в тому числі підуть на утеплення будинків, заміну вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів”, – додав прем’єр-міністр.

Як повідомлялося, Фонд енергоефективності почав роботу в січні 2018 року.

Фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення ефективних опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання, а також заміни наявних систем і обладнання на більш ефективні.

Форма надання коштів – часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності.

Економічна правда