28.03.2024 18:52
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

За 1000 кв. м. забрудненого ставу – штраф 11 гривень

Саме стільки за своєю особливою методикою нарахувала Державна екологічна інспекція у Тернопільській області , після того, як фахівці інспекції обстежили ділянку та встановили, що відходами нафтопродуктів було забруднено воду Тернопільського ставу в районі пляжу «Циганка» площею 1000 квадратних метрів.

Як ми вже повідомляли, впродовж вчорашнього дня  підприємства, чиї стоки ймовірно можуть бути виведені у став, спільно із представником екологічної інспекції обстежували заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський та начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський. У результаті візуального обстеження з’ясувалося, що існує висока ймовірність того, що став забруднює ВП “Рівненсько-Тернопільське територіальне управління” філії будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель та споруд ПАТ “Укрзалізниця” Тернопільська дільниця водопостачання і водовідведення. Сьогодні ж при спробі залучити до розслідування правоохоронні органи, фахівці, які потрапили чимало часу та зусиль, щоб вийти на слід недобросовісних підприємств, зіткнулися із абсурдною ситуацією. У нацполіції відмовляються надавати слідчого для розслідування справи, збиток у якій складає 11 гривень. А, оскільки за пошук ніхто не береться, то навіть виявити, яке саме підприємство завдало збиток і має сплатити штраф, не є можливим.

  • Поліція не може розслідувати цю справу, бо при такій сумі штрафу вони і не повинні реагувати, – розповідає Владислав Стемковський.- Але дивує відсутність реагування від державного органу, який повинен відслідковувати порушення екологічного законодавства та притягувати винних до адміністративної  відповідальності.  Якщо керуватися цим листом, де розмір встановлених збитків становить 11 гривень, то проблеми взагалі не існує, і те, що в став потрапляють десятки кілограмів нафтопродуктів – це нормально. Одна рибина у ставі вартує більше, аніж 11 гривень, а скільки їх гине щоденно через тих, хто зливає відходи нафтопродуктів у водойму? Це абсурдна ситуація, яку ми не маємо наміру залишати напризволяще. Мною вже написані відповідні звернення до  міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семирака та голови обласної адміністрації Степана Барни. Очікуємо на належне реагування та адекватні дії у виявлені зловмисників, а також на притягнення їх до максимальної відповідальності за систематичне забруднення ставу.

Владислав Стемковський зазначає, що впродовж двох тижнів Тернопільський став забруднюється значною кількістю нафтопродуктів, що може спричинити до різкого зниження кисню, погіршення екологічного балансу та призвести до мору риби і цвітіння водойми. Та екологічна інспекція на шокуючу недбалість не реагує належним чином.

При поверхневому обстеженні, участь у якому брав заступник міського голови, було зафіксовано, що забруднення відбувається по дощовому колектору, який проходить від вул.Білецької (район пляжу «Циганка») до промислового мікрорайону на вул. Бродівській. На даний час  значні запаси відпрацьованих нафтопродуктів перебувають на території ВП «Рівненсько – Тернопільське територіальне управління» філії будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель та споруд ПАТ «Укрзалізниця» Тернопільська дільниця водопостачання і водовідведення, на якому  впродовж 10 років не працюють очисні споруди. Тому, з великою ймовірністю  можна констатувати факт ймовірних несанкціонованих скидів в міську інженерну мережу.

До слова, як повідомили в Державній екологічній інспекції у Тернопільській області, вони не можуть здійснювати перевірку підприємств, коли до них звертається орган державної влади. Відтак, сьогодні міський голова Тернополя Сергій Надал також написав звернення до екоінспекції від свого імені, як від фізичної особи, з проханням вжити невідкладних заходів щодо пошуку джерела забруднення та притягнути винних до відповідальності

Тернопіль житлово-комунальний