16.04.2024 07:05
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

За зняття антимагнітної пломби споживач може заплатити штраф

Згідно з пунктом 31 “Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води та водовідення”, затверджених постановою КМУ за №630 від 21.07 2005 року”, – виконавець має право вимагати від споживача дотримання нормативно-правоввих актів у сфери житлово-комунальних послуг. Згідно з пунктами 4 і 30 цих же Правил, споживач зобов`язаний забезпечуваит цілісність квартрних засобів обліку та не втручатись в їхню роботу.

Згідно статті 8 Цивільного кодексу України, КП “Тернопільводоканал” застосовує пункт 5.10 “Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в насеелних пунктах України” , затверджених наказом Мінжитлокомунгоспу Укаїни №190 від 27.06.2008 року, “Засоби обліку в місцях їх приєднання до трубопроводів повинні бути опломбовані предсатвнком виробника і захищені від несанкціонованого втручання в їхню роботу, яке може порушити достовірний облік кількості отриманої води”.

Протягом останніх років працівники КП “Тернопільводоканал” неодноразово фіксували втручання в роботу лічильника шляхом встановлення магніту. Для захисту лічильнка від несанкціонованого втручання в його роботу, шляхом впливу на нього магнітним полем, працівниками підприємства встановлюється індикатори магнітного поля (антимагнітні пломби “Магне Т”).

На сьогодні вже встановлено на 2500 лічильника антимагнітні пломби, і дана робота продовжуватиметься й надалі. Встановлення таких пломб не означає, що КП “Тернопільводоканал” підозрює усіх своїх споживачів у незаконних діях, це робиться для того, аби не було спокуси з боку абонентів втручатись в роботу лічильнків та бути впевненими в повноті обліку спожитих послуг.

Згідно з експертним висновком Державного підприємства Українського науково-дослідного інститут медицини транспорту (ДП УКРНДІ МТ) від 09.08.2016 року,індикатори “Магне Т” відповідають санітарному законодавству України, і є безпечнми для здоров’я.

Згіддно з пунктом 5.18 “Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України”, затверджени наказом Мінжитлокомунгоспу України №190 від 27.06.2088 року, “Споживач відповідає за цілісність та збереження засобів обілку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальнх органів Держспоживстандарту та виробником в місцях зєднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування”.

Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин, аби зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач за дозволу виробника.

У разі самовільних дій споживач сплачує витрату води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих Правил, а саме : “У разі безоблікового водокориставання виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2.0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 год за добу. Рорахунковий пероід при безобліковому водокористуванні встанволюється з дня початку користування. Якщо термін початку безоблікоого водокористування виятивити неможливо, розрахуноковий період становить 1 місяць”.

Таким чином, за встановлення магніту на лічильник, або самовільне зтяттяя антимагнітної пломби, абонент, що проживає в багатоквартирному будинку, може сплатити 10 тис грн, абонент, що проживає в приватному секторі, – 9, 5 тис грн.

www.vodokanal.te.ua