20.04.2024 02:11
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Законопроект про Фонд енергоефективності прийнято у першому читанні

У Верховній Раді України народні депутати 227 голосами підтримали у першому читанні проект Закону України «Про Фонд енергоефективності» (реєстр. № 5598 від 26.12.2016).

Це інструмент, який дасть українським громадянам фінансову підтримку і технічні рішення для зменшення комунальних витрат.

Створення фонду енергоефективності в Україні — перевірений країнами ЄС шлях модернізації будівель і скорочення енергоспоживання. Фонд – це просто для людини. Адже для отримання коштів споживач має подати пакет документів і здійснити прості кроки для реалізації проекту.

Планується, що Фонд енергоефективності має запрацювати до наступного опалювального сезону. У Держбюджеті-2017 передбачено 400 млн.грн. на його фінансування. Від міжнародних донорів, зокрема уряду Німеччини та ЄС, очікується ще 100 млн євро.

«В Україні практично все готове до старту цієї програми. Однак є істотна перешкода — відсутність необхідного законодавства. Для успішної роботи фонду після запуску необхідне прийняття ще низки законопроектів з енергоефективності: “Закон про комерційний облік”, “Закон про комунальні послуги”, “Закон про енергоефективність споруд”. Маємо надію, що ці законопроекти будуть підтримані у Верховній Раді пакетом на найближчих засіданнях, щоб дати змогу фонду розпочати роботу», – зазначила аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Камінська.