28.03.2024 15:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Завдяки економії отримувачі субсидій у Тернополі не сплачують обов’язкової плати

gaz2103У першому півріччі 2016 року за нарахуванням субсидії звернулося понад 3 мільйони домогосподарств, про що повідомляє Державна служба статистики України. В Тернопільській області субсидії на житлово-комунальні послуги отримують 187 тисяч домогосподарств  Найбільша кількість отримувачів субсидій у Тернополі (38540), повідомляють в департаменті соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації.

Економити на використанні житлово-комунальних послуг — вигідно

Про це під час брифінгу наголосив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації Вадим Боярський .

  • Якщо економно споживати ресурси, у подальшому можна уникнути щомісячної обов’язкової плати.  Серед отримувачів субсидій є великий відсоток випадків, коли люди, зекономивши енергоресурси (особливо природній газ),  не сплачували обов’язкової плати. Щоб заохотити населення до економного споживання, на урядовому рівні обговорюють ще й питання монетизації зекономлених ресурсів, — зазначив під час брифінгу Вадим Боярський.

Нагадаємо, зараз в області субсидії на житлово-комунальні послуги отримують 187 тисяч домогосподарств. Раніше таких було 200 тисяч. Кількість зменшилася у зв’язку із неопалювальним періодом, коли у багатьох людей сума обов’язкової плати перекриває їхні житлово-комунальні послуги. Напередодні опалювального сезону буде проведений автоматичний перерахунок, відтак люди знову почнуть отримувати субсидії.

 Норми споживання природного газу встановлюються Кабінетом Міністрів та є єдиними для всіх населених пунктів України

Директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець нагадує,  що при отриманні субсидії, споживачі повинні звернути увагу також на те що, компенсується лише обсяг спожитих енергоресурсів в рамках встановлених норм.

  • Найбільшу кількість газу при отриманні  субсидії можна використовувати в опалювальний сезон за наявності індивідуального газового опалення. Згідно з постановою уряду «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» № 409 від 6.08.2014 року, споживачі можуть використовувати для опалення квартири або будинку 5,5 куб. м газу на 1 кв. м опалювальної площі. Для прикладу, при наявності газової плити (без квартирного лічильника) передбачено використання 4,4 куб. м на людину в місяць. Проте у випадку наявності плити та при відсутності гарячого водопостачання соціальна норма становитиме 7,1 куб. м. У випадку , якщо споживач має  газову колонку та газовий водонагрівач соціальна норма збільшиться до 14 куб. м на людину в місяць.

Також, нагадаємо, що пільги споживачам не надаватимуться, якщо домогосподарство вже отримує субсидію.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»