29.03.2024 10:21
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Жіночі обличчя житлово-комунального господарства Тернополя: Олександра Маєвська

oleksandra_maevskaОлександра Маєвська, прибиральниця-двірник ПП «Східний масив», у підприємстві працює 6 років

Пані Олександру щоранку можна зустріти у самому серці Тернополя. Вона прибирає у домах та дворах на бульв. Шевченка, вул. Руській та вул. О. Кульчицької.

 

  • Як і в кожній сфері, тут є люди, а є людиська, – розповідає вона. – Хтось дякує за роботу, а хтось тільки й шукає, до чого б причепитися і відразу телефонує, щоб поскаржитися. А тут, в центральній частині міста, порядок втримати непросто: поки пішла в інший двір прибирати, сюди вже прийшли студенти чи школярі, палять цигарки. Кидають недопалки, пачки з-під цигарок, сміття…

Ускладнює роботу пані Олександри також те, що у стареньких домах в центрі міста живуть такі ж старенькі люди, які з пересторогою відносяться до прибиральниці.

  • Не дають мені води, щоб я могла помити у під’їзді. Часом чую, як прийде дідусь чи бабуся до вічка, подивиться, і йде назад. Часом кажуть: «В нас лічильник, будете нам гроші «мотати», – посміхається пані Олександра. – А ще буває, що не підписують акти про виконані роботи – бояться відчиняти двері.

Робота двірника-прибиральника навчила жінку бачити усі плюси і мінуси прибирання у домах, де доводиться бувати. Пані Олександра каже, що вже не може спокійно зайти у під’їзд, не оглянувши, чи все там в порядку.

Олександра Маєвська розповідає, що, прийшовши на цю роботу, спочатку дуже соромилася, боялася зустріти когось з знайомих. А тепер – звикла, тож відноситься до роботи старанно, з любов’ю, і не ховаючись, побачивши знайомих.

  • Чому з соромитися того, що я люблю працювати? Я всюди встигаю – і на роботі, і вдома, і в село поїхати, щоб там попрацювати, – розповідає жінка.

До слова, у селі Домомарич Тернопільського району, Олександра Маєвська є депутатом сільської ради, бере активну участь у громадському житті села, займається збором допомогти для АТО,  а ще – співає у церковному хорі.

 З приходом перших весняних днів усі згадують про жіноче свято, навколо якого продовжують точитися суперечки.  Хтось переконує, що святкувати не варто через його радянські корені, хтось радить, не зважаючи ні на що, привітати жінок з свого оточення. А ми вважаємо, що зараз слушна нагода, щоб розповісти про тих жінок, які працюють у сфері житлово-комунального господарства Тернополя. Їх дуже багато, тож написати про всіх за декілька днів – неможливо. Тому цими днями знайомимо вас із кількома жінками, які займають різні посади у підприємствах житлово-комунального господарства міста Тернопіль.