28.03.2024 20:24
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Жителів приватного сектору просять укладати угоди на вивезення рідких побутових відходів

Жителів приватного сектору просять укладати угоди на вивезення рідких побутових відходів. Про це йшлося під час засідання робочої групи по питаннях підключення споживачів до мереж централізованого водовідведення або укладення договорів на вивіз рідких побутових відходів.

КП «Тернопільводоканал» зобов’язано проводити роботи з направлення листів із зазначенням конкретних термінів до вищевказаних абонентів стосовно обов’язкового підключення до мереж централізованого водовідведення (в разі можливості) або укладання договорів на вивіз рідких побутових відходів із ліцензованими організаціями та підприємцями. Станом на сьогоднішній день комунальним підприємством «Тернопільводоканал» надіслано 165-ом абонентам рекомендовані листи про необхідність укладення договору з перевізниками та пред’явлення копій на підприємство про укладені договори на вивіз рідких побутових відходів з ліцензованими підприємствами. Також встановлено, що у 39-ох із 165-ти абонентів є можливість під’єднання до системи централізованого водовідведення.

Як повідомив заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Андрій Дроздовський, дільничні інспектори поліції та працівники державної екологічної інспекції у Тернопільській області будуть залучені до рейдів-перевірок щодо дотримання згаданими мешканцями п. 3.1.1 рішення міської ради від 19.05.2016р. № 6/8/20 «Про затвердження Правил благоустрою м.Тернополя». Щодо тих мешканців приватного сектору, які відмовляються заключати угоди, будуть вжиті заходи. Зокрема, може йтися про штрафні санкції, які становитимуть, у відповідності до діючого законодавства, від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів – від 34о до 1360 гривень.

– В кожного власника приватного будинокволідння має бути укладений договір на вивезення рідких нечистот згідно Закону України “Про відходи” та у відповідності до Правил благоустрою муніципальна поліція має право  притягувати осіб, що не дотримуються вимоги, до відповідальності, – зазначає Андрій Дроздовський. – Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР пиступило до розробки Програми каналізування, адже понад 800 будинків у Тернополі ще не каналізовані.Мова йде зокрема про Пронятин, частину Кутківець, та і в Тернополі є вулиці без каналізації (Гребінки, Садова тощо).

Проблема із вигрібами та негерметичними септиками у Тернополі непоодинока – недобросовісні власники не хочуть оплачувати за відкачування нечистот, а ті в свою чергу забруднюють підземні води, потрапляють до джерел та Тернопільського ставу зокрема і нищать екологію. Фахівець розповідає, що вдаються до хитрощів і ті, хто має укладені угоди: при наявності лічильників та споживанні, приміром, сто кубів води у місяць, рідких відходів мають менше десятка кубів. Для цього спеціально залишають негерметичні септики, щоб нечистоти не накопичувалися, а втікали в ґрунт. Та, через те, що окремі господарі економлять на вивезенні рідких відходів, втрачають здоров’я і тернополяни, і люди з інших населених пунктів, а надалі від забруднення води страждатимуть і їхні нащадки.

проблемні питання каналізування 696-ти абонентів на території міста, які не підключені до централізованої мережі водовідведення та вжиття ними заходів щодо укладення договорів на вивіз рідких побутових відходів.

– Мешканці повинні знати, що вигреби та септики мають бути герметичними, якщо ця норма не дотримана – такі власники можуть бути оштрафовані. Тому власники приватних угідь мають бути готовими до рейдів муніципалів, а також  до укладення угод із “Водоканалом” або іншими підприємствами, що санкціоновано здійснюють  вивіз рідких побутових відходів.

Перелік підприємств, які діють згідно всіх вимог законодавства  у Тернополі, ми надамо згодом.

До слова, жителі багатоповерхівок також оплачують за водовідведення. Відповідно до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 10 березня 2016 року № 302, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 квітня 2016 року за № 593/28723, Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженої постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24 березня 2016 року № 364, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2016 року за № 643/28773, КП “Тернопільводоканал” підготувало розрахунок проекту тарифів на 2017 рік на централізоване водопостачання та водовідведення. Відтак вартість централізованого водовідведення становить 5,51 грн. з м. куб. (без ПДВ).

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР