19.04.2024 17:51
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

“Екологічний піст” у Тернополі триває

З першого березня у Тернополі почався двомісячник благоустрою, який вже другий рік поспіль проходить у новому форматі. Основна функція даної акції – це очищення міської території від забруднення, яке накопичилося впродовж зимового періоду. Однак жителям Тернополя рекомендується поєднати традиційне весняне прибирання із своєрідним явищем, яке умовно можна назвати “екологічним постом”.

Згідно із Святим Письмом, піст – це час стриманості, час, коли людина своєю волею усвідомлено каже «ні» ряду своїх потреб, відмовляючи собі в тій чи іншій їжі, послугах та надмірних бажаннях, – каже начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, –   Зміст ідеї «екологічний піст» полягає у тому, що очищення власної оселі (в т.ч. і міста) повинно проходити одночасно із духовним очищенням. Цю ініціативу підтримує українська церква, оскільки тема екологічної відповідальності є однією з основних у сучасному урбанізованому суспільстві, зауважує фахівець.  В рамках проходження цьогорічного двомісячника благоустрою у новому форматі кожен може проявити свою екологічну позицію шляхом:

– обмеження використання електротехніки;

– обмеження споживання електроенергії через використання енергозберігаючих лампочок, що зменшить негативний вплив на довкілля;

  • запровадження сортування відходів (скло, пластик і т.д.);
  • відмови від купівлі первоцвітів та їх знищення у живій природі;
  • компостування залишків опалого листя та сухої рослинності взамін загальноприйнятому спалюванню;
  • відмови від шкідливої практики використання пластмасових квітів та вінків на кладовищах;
  • забезпечення технічно-справного стану транспортних засобів через вчасне проходження техоглядів;
  • об’єднання зусиль в рамках проходження спільних екоакцій, таких як «Година Землі» (24 березня 2018р.), День довкілля (21 квітня 2018р.) і т.п.

– Усім нам у повсякденному житті необхідно зрозуміти, що в умовах хворої природи не може бути здорових людей, – каже Олег Соколовський. – Це аксіома, зміст якої важливо усвідомити кожному з нас, адже природа – це Божа ікона.

Хоча погодні умови не є сприятливими для виконання ряду робіт у рамках двомісячника благоустрою, однак працівники обслуговуючих підприємств роблять все можливе за даних погодних умов. Зокрема, прибирання горищ та підвалів, ліквідація написів «графіті» на фасадах житлових будинків, ремонт та заміну дверей у підїздах, очищення підвалів тощо.

Тернопіль житлово-комунальний