28.03.2024 10:15
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Десять головних питань та відповідей про отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

subsОтримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг викликає безліч питань і домислів. Пропонуємо ознайомитися з відповідями на найбільш гострі питання.

Питання 1. Кажуть, що субсидію доведеться повертати, а її оформлення може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформленню спадку!?
Насправді субсидія є безповоротною державною допомогою, а її отримання НЕ пов’язане і НЕ тягне за собою зміни власника житла.
Питання 2. Кажуть, що необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію, інакше її перестануть надавати!?
Насправді якщо люди не використали всю норму ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в подальші місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частки платежу.
Питання 3. Кажуть, що клопоту з оформленням субсидії багато, а в реальності вона може скласти мізерну суму!?
Насправді субсидію оформити просто: треба лише заповнити Заяву і Декларацію. Все решта зроблять органи соціального захисту. Подати заявку тепер можна і в електронному вигляді.
Субсидія розраховуються на основі середньомісячного сукупного доходу сім’ї і у середньому вона складає 1500- 2000 гривень.
Питання 4. Кажуть, що субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім’ям, до складу яких входять такі особи!?
Насправді якщо здорові молоді люди працездатного віку не навчаються, не перебувають на військовій службі, не працюють і  не декларують доходів, але на якісь же кошти живуть,  то для розрахунку субсидії їм буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи – з 1 травня 2016 року 2900 грн. І субсидія їм буде призначена.
Питання 5. Кажуть, що субсидії не призначаються за наявності заборгованості за оплату комунальних послуг!?
Насправді заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги НЕ впливає на оформлення субсидії. І ніхто не буде позбавляти українців власності через несплату комунальних тарифів.
Питання 6. Кажуть, що за помилки при заповненні Декларацій будуть штрафувати або навіть забирати субсидії!?
Насправді жодних штрафів за помилки в Деклараціях НЕ буде. Важливо не приховувати інформацію про свої доходи.
Питання 7. Кажуть, що  громадяни можуть втратити субсидію, якщо будуть купувати валюту!?
Насправді субсидія не призначається, якщо будь-хто з членів домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову купівлю товарів робіт та послуг на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти НЕ входить в перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.
Питання 8. Кажуть, що субсидій позбавляють ті сім’ї, які мають депозити!?
Насправді депозити в банках НЕ враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.
Питання 9. Кажуть, що субсидія не призначається батькам пенсіонерам, в помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці!?
Насправді рішення комісії приймається з урахуванням документу, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. За відсутності документа – на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.
Питання 10. Кажуть, що сім’я не може претендувати на субсидію, якщо у будь-кого з членів родини у власності є земельний пай!?

Насправді наявність будь-якого майна, в тому числі квартири, машини, трактора, корови, земельних паїв, НЕ впливає на право отримання субсидії. Під час розрахунку  субсидії враховується дохід, що його приносить це майно. Якщо пай не здають в оренду, то й доходу немає. 

Джерело: teplo.gov.ua