24.04.2024 03:08
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Громадянам, які не в змозі оплачувати повну вартість ЖКП, держава надає допомогу у вигляді субсидії чи компенсації,- Наталія Хоцянівська

Наталія Хоцянівська
начальник управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону

За 10 місяців цього року борг населення за спожиті житлово-комунальні послуги зменшився на 200 млн. грн. (станом на 1 січня 2014 року борг населення становив 11 млрд. 900 млн. грн.). Про це повідомила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська.

За її словами, накопичення боргу населення за спожиті житлово-комунальні послуги погіршує фінансово-економічний стан підприємств і, як наслідок, якість послуг.

«Якщо хтось із мешканців не проводить розрахунки, то, звичайно, це зменшує обігові кошти підприємства, а, відповідно, інші мешканці не отримають більш якісних послуг, бо немає обігових коштів для проведення ремонтів, для модернізації виробництва. Тому дуже важливо, щоб кожен споживач вчасно оплачував спожиті послуги», – пояснила Наталія Хоцянівська.

Вона зазначила, що моральним стимулом для неплатників може стати пеня, нарахована за несвоєчасну оплату спожитих послуг.

«Розмір пені, який ми пропонуємо, називаємо швидше моральним стимулом, аніж матеріальним, для неплатників. У новій редакції проекту закону про житлово-комунальні послуги закладено розмір пені за несвоєчасну або не в повному обсязі оплату послуг  у розмірі 0,1% за кожен прострочений день платежу. Якщо перевести це на мову цифр, то якщо, наприклад, платник протягом 30 календарних днів не проведете сплату за послуги у сумі 100 грн, то йому буде нараховано 3 гривні пені за місяць. Пеня не може перевищувати 100% суми заборгованості», – пояснила Наталія Хоцянівська.

За її словами, для громадян, які не в змозі оплачувати повну вартість послуг, держава надає допомогу у вигляді субсидії чи компенсації.

«Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.Крім того, населення має можливість скористатись новоюдержавною соціальною програмою. Мова йде про компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг. Вона  розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги», – поінформувала начальник управління.

19.12.2014

www.minregion.gov.ua