18.04.2024 20:44
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі презентують бронзовий макет центральної частини міста

maketПершого травня о 8.30 годині поблизу Архикатедрального собору відбудеться презентація бронзового макету центральної частини Тернополя початку ХХ століття. За словами краєзнавця, консультанта проекту Тараса Циклиняка,  в  Україні такий макет створений вперше, а от у Європі їх є декілька. Зокрема, похвалитися своїми мініатюрами у бронзі можуть Мюнхен та Гамбург (Німеччина) і Варшава (Польща).

Ініціаторами втілення проекту є  Вадим Перець – громадський активіст, голова оргкомітету проекту «Макет центральної частини міста Тернополя початку ХХ століття» та Тарас Циклиняк – краєзнавець, консультант проекту. Автором об’єктів на макеті є відомий інженер із Великих Гаїв Володимир Кріса, який виготовив паперові макети Тернопільського Архикатедрального собору та Парафіяльного костелу, який колись стояв на місці ЦУМу.
На питання про те, чому обрали для встановлення макету (а це – гранітна глиба вагою близько 3200 кг, на якій встановлений бронзовий макет старого міста) саме місце поблизу Катедри, Тарас Циклиняк розповідає:
– Ми шукали  підходяще  середовище. Зважаючи на те, що в кінці 1950-их років зруйнували Парафіяльний костел (тепер сектор ЦУМу), то роль домінанти перебрав на себе колишній Домініканський костел 1779 року побудови. Поряд – вулиця Листопадова, на якій збереглося чимало давніх споруд, напевне, саме тому вирішили обрати це місце. З іншого боку, хотілося, щоб воно було затишним та безпечним, а тут завжди людно, є нічне освітлення.

Проект ми завершували поспіхом, дуже хотіли встигнути до Великодніх свят, і нам це вдалося. Якби встигли до 15 квітня, то, напевне, відкрили би раніше. Стосовно встановлення макету саме поблизу Катедри, ми просили благословення і поради духовенства УГКЦ. Спільно було прийняте рішення про те, що після першої ранкової служби було б доречно здійснити освячення та урочисте відкриття, – каже Тарас Циклиняк.

Як розповів пан Тарас, на відкритті будуть присутні старожили, корінні тернополяни родина Максимівих, зокрема пані Ірина та Ярослав, спогади про Тернопіль яких можна побачити на почути на youtube. Дійством відкриття куруватиме пан Олег Герман.

– Висловлюємо щиру подяку усім, хто нам допомагав, – каже Тарас Циклиняк. – Щиро сподіваємося, що нашу роботу гідно оцінять сучасні та прийдешні покоління тернополян, бо макет створювався саме для них. Бережіть пам’ять про давній Тернопіль, бо він того вартий!

Надалі у планах краєзнавця  – зйомки та оформлення чергової порції спогадів про Тернопіль в стилі фільму «Стахо-вар’ят з Тарнополя».

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР